Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Handeln ser positivt på nya tobaksregler

Publicerat torsdag 11 mars 2010 kl 12.36

Det är bra att regeringen tänker skärpa tobakslagen så att det blir svårare att sälja tobak till minderåriga. Det anser branschorganisationen Svensk Handel.

Enligt regeringsförslaget ska butiker som vid upprepade tillfällen säljer cigaretter och snus till ungdomar under 18 år kunna stängas i sex månader.

Martina Elfgren Lilja är tobaksexpert vid Svensk Handel välkomnar förslaget.

– Man får en avstängning av sin tobaksförsäljning under en sexmånadersperiod. Man har en möjlighet att först få ett antal varningar, rättar man inte till sin olagliga försäljning så blir man avstängd från att sälja tobak, säger Martina Elfgren Lilja.

Tror du att det här kommer att få någon effekt?

– Det hoppas vi att det får, naturligtvis så kräver den här förändringen att myndigheter, polis och kommuner faktiskt efterlever det tillsynskrav de har fått, att man ser till att handlare som inte följer regelverken faktiskt blir avstängda, säger Martina Elfgren Lilja.

Det här innebär att era medlemmar löper större risk för avbrott i sin verksamhet, ändå tycker ni att det är bra?

– Eftersom förslaget dels har som syfte att främja folkhälsan men också som syfte att stävja den illojala konkurrensen så tycker vi att det här är ett positivt förslag, säger Martina Elfgren Lilja.

Kan ni som organisation göra någonting för att förbättra det hela?

– Vad vi kan göra från handelns sida är dels att informera våra medlemmar men även försöka informera konsumenterna om att den här handeln inte är en legal, säger Martina Elfgren Lilja.

Kan man tänka sig att ni skulle sluta sälja cigaretter och snus?

– Nej, det kan vi inte tänka oss, säger Martina Elfgren Lilja.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".