Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SCB räknade fel på januarihandeln

Publicerat torsdag 11 mars 2010 kl 17.11
Hushållen konsumtion i januari var felräknad. Foto: Anders Andersson/Scanpix.

Statistiska centralbyrån, SCB, räknade fel på detaljhandelns försäljning för januari. Ökningen var inte alls så stor som 5,1 procent utan 3,3 procent.

SCB:s generaldirektör Stefan Lundgren är självkritisk och kallar felet oacceptabelt.

– Det har blivit ett programmeringsfel och det återstår att reda ut om det beror på att man inte har följt säkerhetsrutiner när man testat nya applikationer eller om det finns brister i rutinerna. Men hur som helst är det ett helt oacceptabelt fel, säger Stefan Lundgren.

SCB får nu kritik från finansdepartementet. Till TT säger statssekreterare Susanne Ackum att SCB nu måste säkra sina rutiner för att kvalitetssäkra data.

När detaljhandelssiffran kom i slutet av februari fick den stort genomslag. En tidning skrev att svenskarna shoppar som tokiga.

Men riktigt så var det inte alltså. I själva verket var ökningen till och med mindre än vad analytikerna på marknaden väntat sig.

Så sent som i fredags presenterade Handelns utredningsinstitut, HUI, en ny version av sin prognos för hur detaljhandel kommer utvecklas under året.

Efter den starka januarisiffran från SCB höjde HUI sin prognos. Men nu säger Jonas Arnberg, som är analytiker på HUI, att han kanske sänker prognosen igen.

– Det gör att vi gör om vår analys helt enkelt. Det här är en tillväxttakt som visar att det kanske är så att detaljhandelns tillväxt nu får stå tillbaka till förmån för andra sektorer som bilar, tjänster, hotell och restaurang. Olika sektorer som har haft väldigt det väldigt svårt under fjolåret och nu har en stark rekyl och återhämtning, säger Jonas Arnberg.

Detta var andra gången på två år som SCB räknat fel. Under 2008 gjorde ett fel på skopriserna att inflationen, mätt som konsumentprisindex, blev för hög.

SCB:s generaldirektör Stefan Lundgren utlovar nu bättring.

– Självklart måste vi se över rutinerna. Det är inte acceptabelt att det kan förekomma den här typen av programmeringsfel. Det får jag se till nu att vi inför sådana rutiner att det inte kan upprepas en gång till, säger SCB:s generaldirektör Stefan Lundgren.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".