Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högre priser på små lägenheter att vänta

Publicerat fredag 12 mars 2010 kl 03.00
Lägenhetsvisning i centrala Stockholm. Arkivfoto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

De rekordstora barnkullarna från början av 1990-talet ska snart flytta hemifrån. Det kommer att påverka bostadsmarknaden kraftigt.

Priserna på framförallt små bostäder kommer att pressas uppåt, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH.

– Om vi pratar fyra-fem år framåt så kommer de att påverka bostadsmarknaden på ett ganska påtagligt sätt. De ska både ut ur hemmet, in på universitetet och in i ny bostad. Det kommer att märkas i samhället.

Man brukar flytta hemifrån i 21-årsåldern, kanske lite senare i storstäderna, enligt Statistiska centralbyrån.

De rekordstora kullarna står nu alltså i tur att ta sig in på bostadsmarkanden, eller försöka ta sig in på bostadsmarkanden kanske man ska säga. För antalet nybyggda bostäder har sjunkit. 2006 började 46 000 bostäder byggas, förra året var det 16 000, enligt Sveriges byggindustrier.

1990 till 1992 föddes det i stort sett 123 000 barn per år, ungefär 30 000 fler än i början av 1980-talet. Och det är redan i dag brist på studentlägenheter. Stellan Lundström igen.

– Små lägenheter kommer att efterfrågas ännu mer framöver. Det blir naturligtvis prispress uppåt på smålägenheter. Sedan får det ett tryck utåt, mot större lägenheter. I storstäder som Stockholm kommer efterfrågan i kransen runt Stockholm också att öka.

Att försöka bygga ikapp tror inte Stellan Lundström på. Han tycker att det borde bli enklare, och mer lönsamt, att hyra ut i andra hand.

– Jag tycker man skulle införa mer generösa regler när det gäller bostadsrätter, ägarlägenheter och villor. Generösare i den meningen att man skulle slippa bruksvärdessystemet, fri hyressättning och ett väldigt gynnsamt skattesystem. Då skulle det komma loss väldigt mycket bostad ur det existerande beståndet. Det är samhällsekonomisk mest lönsamt. Det dyraste är att bygga nytt, säger Stellan Lundström.

Peeter Pütsep, som är vd på Svensk Fastighetsförmedling, tror även han att det kommer att bli ännu större brist på smålägenheter, och att det leder till en prisuppgång.

– Fortfarande på många orter så är det en väldigt låg nyproduktion. Så en rimlig bedömning är ju att vi kommer få en större efterfrågan på många orter än vad utbudet är.

Det brukar i allmänhet betyda prisuppgång?

– Svar, ja, säger Peeter Putsep, vd Svensk Fastighetsförmedling.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".