Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kyligt mellan Sverige och Turkiet

Publicerat fredag 12 mars 2010 kl 07.46

Det har kommit skarpa reaktioner från Turkiet efter riksdagens beslut i går att benämna massakrerna på armenier i början av 1900-talet för folkmord.

Diplomatisk kris råder efter ett riksdagsbeslut som kom som en överraskning och fattades mot både regeringens och utrikesutskottets vilja.

Den turkiska reaktionen blev kraftig - och blixtsnabb.

För Turkiet kommer detta från ett land man har mycket goda relationer med och som, tillsammans med Storbritannien, är en ledande förespråkare för ett turkiskt medlemskap i EU. Turkiet har förlitat sig på Sverige och på svensk draghjälp.

Hur djup och hur långvarig denna diplomatiska kris blir återstår att se. Det finns uppgifter från Turkiet som antyder att den hemtagna ambassadören kanske inte blir borta så väldigt länge, eftersom den turkiska regeringen vet att den svenska regeringen aktivt har försökt stoppa ett folkmordsbeslut.

Motståndarna mot ett folkmordsbeslut som det riksdagen fattade i går framför som huvudargument att sådana beslut från omvärlden stärker fel sorts krafter i både Turkiet och Armenien - hårdföra nationalister i båda länderna, och reformmotståndare i Turkiet.

Turkiet och Armenien inledde en bräcklig försonings- och normaliseringsprocess genom ett avtal i höstas. Och det tog, berättar Sveriges ambassadör i Ankara, bara minuter efter svenska riksdagsbeslutet innan delar av den turkiska oppositionen krävde att avtalet med Armenien rivs upp.

De som argumenterar mot beslut om folkmordsstämpling för också fram att det råder ett öppnare klimat i Turkiet nu än någonsin förut i landets historia, och vad omvärlden bör göra är att stödja en reformprocess och en öppnare inställning till historien, istället för att fatta beslut som kan bidra till nya låsningar.

Utrikesminister Carl Bildt, som beklagar vad han kallar ett "olyckligt beslut," sade i går kväll att riksdagsbeslutet inte påverkar Sveriges Turkietpolitik.

Turkiet är ett land av stor strategisk tyngd och vikt, vars konstruktiva insatser i hela Mellanösterregionen, i Centralasien och i Afghanistan Sverige, EU och västvärlden är mycket måna om.

Och utrikesminister Carl Bildt, som starkt beklagar vad han kallar ett olyckligt beslut, sade redan igår kväll att det inte förändrar Sveriges Turkietpolitik alls - vår linje står fast, sade han.

Agneta Ramberg
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".