Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Oppositionen försvarar beslutet

"Forskarna är eniga att det är folkmord"

Publicerat fredag 12 mars 2010 kl 12.42

Det var Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som tillsammans med fyra andra ledamöter drev igenom beslutet i riksdagen i går att erkänna massakrerna på bland annat armenier och assyrier i Turkiet 1915 som folkmord. Socialdemokraten och ledamoten i riksdagens utrikesutskott, Carina Hägg, beklagar att det väckt starka reaktioner i Turkiet.

– Jag tycker det är djupt olyckligt att Turkiet övertolkar beslutet. Vi är väldigt måna om goda reaktioner med Turkiet även fortsättningsvis. Vi vill se en turkisk ambassadör i Stockholm, det är viktigt för våra relationer.

Men hade du förväntat dig någon annan reaktion?

– Vi har inte spekulerat i andras reaktion, utan vi har ju fattat beslut självständigt i Sveriges riksdag, säger Carina Hägg (S).

Det var i går som den rödgröna oppositionen med stöd av tre borgerliga ledamöter och en avhoppad moderat ledamot röstade för att regeringen ska erkänna att det dåvarande Osmanska riket begick ett folkmord på armenier och flera andra folkgrupper 1915.

Den rödgröna alliansen har tidigare i en överenskommelse bestämt att driva den linjen, trots att det krävdes att den socialdemokratiska kongressen röstade emot sin egen partiledning i frågan.

Partiets utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin närvarade inte heller i går i riksdagen när beslutet fattades, och har inte gått att nå för en kommentar i dag. Utrikesminister Carl Bildt (M), däremot beklagar beslutet.

– Vi tycker att det här är ett beklagligt beslut. Det försvårar för Sverige att verka för fred, försoning och normalisering. Och det försvagar Sveriges utrikespolitik i en region där vi faktiskt stått mycket starka tidigare.

Carl Bildt betonar bland annat att beslutet kommer att försvåra armeniernas försoningsprocess, och att det är historiker och inte politiker som ska fatta den här typen av beslut. Något som kristdemokraten Anneli Enochson som gick emot sin partilinje inte håller med om.

– Historikerna och forskarna har redan uttalat sig, bland annat professorn i internationell rätt Ove Bring. De är eniga om att detta är ett folkmord. Sedan har vi politiker ett ansvar att säga att: Ja, då ska också staten erkänna detta för att kunna påverka Turkiet, säger Anneli Enochson, Kristdemokraterna.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".