Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen vill sänka miljömål

Publicerat fredag 12 mars 2010 kl 13.07
Klimatmålen handlar bland annat om klimatpåverkan, ren luft och försurning. Foto: Scanpix.

Regeringen vill sänka kraven för hur man uppnår ett miljömål. Bakgrunden är att flera av de 16 uppsatta nationella målen visat sig vara svåra att nå.

Det är helt rimligt, tycker folkpartisten Eva Eriksson, som är ordförande för Miljömålsrådet.

– Det kan man se som en ambitionssänkning, men samtidigt kan man se det som att vi vill kunna peka på att de åtgärder som görs också kommer att ge resultat. Det känns bra nu att man får ett system som blir realistiskt att hantera.

De nya formuleringarna kring miljömålen presenteras i miljömålspropositionen, som regeringen troligen beslutar om i nästa vecka.

Ekot har läst regeringens förslag och berättade i morse att inga nya pengar kommer att satsas nu på att nå miljömålen.

Miljömålen handlar till exempel om klimatet, luftkvaliteten, havet och skogen, och instiftades 1999.

Tanken var att miljöproblemen skulle lösas nu så att inte kommande generationer skulle behöva ta hand om dem.

Socialdemokraten och ordföranden i miljö- och jordbruksutskottet Anders Ygeman är kritisk mot att regeringen inte gör mer för miljön.

– Det är pinsamt att regeringen första har väntat två år med att komma med en proposition, och sedan när man väl kommer med en proposition ägnar man sig åt att formulera om målet i stället för att föreslå åtgärder för att nå de viktiga miljömålen.

Fler och fler av miljömålen som Sverige satt upp har under årens lopp visat sig vara mycket svåra eller omöjliga att nå.

Enligt Miljömålsrådets senaste bedömning gäller det 9 av 16 mål. Med regeringens nya bedömningsgrunder blir bara fyra mål omöjliga att nå.

I den kommande propositionen beskrivs hur omfattande nya åtgärder behövs för att målen ska nås, till exempel frisk luft, levande skogar och mindre övergödning.

Samtidigt anslås inga nya pengar, och det är Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson besviken på.

– Det är väldigt mycket kvar att göra innan vi får en frisk miljö för kommande generationer och nu kommer regeringen med ett paket utan innehåll. Det är inga nya pengar, inga offensiva mål, och det här gör att vi kommer att fortsätta trampa vatten i arbetet.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".