Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sipri varnar för ny våg av kapprustning

Publicerat måndag 15 mars 2010 kl 02.00
Många, även fattiga, länder verkar vara helt konjunkturokänsliga när det gäller att köpa vapen. Foto: Ricardo Moraes/Scanpix.

Trots de senaste årens globala ekonomisk kris ökar världens vapenhandel kraftigt.

Enligt det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri:s senaste rapport om den internationella vapenhandeln ökade den med nästan en fjärdedel de senaste fem åren.

Paul Holtom, direktör för Sipri:s vapenhandelsprogram, varnar nu för en ny våg av kapprustning på flera håll i världen.

20 år efter kalla kriget anser sig Sipri åter nödgat att varna för kapprustning i världen, till och med runt om i världen, i Mellersta östern, i Nordafrika, i Sydamerika, i Sydasien och i Sydostasien.

Beställningar och leveranser av vad som beskrivs som potentiellt destabiliserande vapensystem har den senaste femårsperioden, jämfört med 2000-talets första femårsperiod, ökat till länder i Sydostasien med flera hundra procent, i ett fall med mer än 700 procent, och till Sydamerika med 150 procent, en ökning som Sipri beskriver som ett "tävlingsbeteende i vapenanskaffning".

Flera av de nya storskaliga vapenköparna, som Förenade arabemiraten, Saudiarabien och Venezuela är av kategorin rika oljestater, men många, som Pakistan, Indien, Sudan och Vietnam ligger i helt andra änden av världens inkomstligor.

Rik som fattig spenderar mitt i finanskris och världsekonomisk djupdykning mer och mer på stridsflygplan, stridsvagnar, krigsfartyg och andra mer eller mindre sofistikerade konventionella vapensystem, i accelererande takt, fullständigt konjunkturokänsligt.

Sipri och Paul Holtom ifrågasätter om de enorma vapenköpen, också av fattiga länder, är ett rimligt resursutnyttjande och om säkerheten inte bättre tjänades av satsning på hälsovård, utbildning och annan civil utveckling.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".