Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Valet av ny SR-ordförande kritiseras

Publicerat lördag 13 mars 2010 kl 04.00
Agneta Dreber blir ny ordförande för Sveriges Radio.

Socialdemokraternas talesperson i kulturfrågor Leif Pagrotsky kritiserar valet av Agneta Dreber till ny ordförande för Sveriges Radio. Han anser att hennes nuvarande roll som vd för Livsmedelsföretagen inte går att förena med rollen som styrelseordförande för Sveriges Radio.

– Jag tycker inte att det är ett bra val eftersom hon är arbetsgivardirektör i en viktig arbetsgivarorganisation som Sveriges Radio har till uppgift att granska. Det är inte bra för förtroendet att sitta på de två stolarna samtidigt.

Det var i går som ägarstiftelsen för public service-företagen gjorde klart att de nominerar Livsmedelsföretagens vd Agneta Dreber till ny styrelseordförande för Sveriges Radio. Livsmedelsföretagen är en av Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer.

Däremot säger Agneta Dreber till Ekot att hon har  lämnat sina styrelseuppdrag för tankesmedjan Timbro och för Ohlininstitutet.

Det var en enig ägarstiftelse som nominerade Agneta Dreber till ny styrelseordförande för Sveriges Radio. Vd-posten för Livsmedelsföretagen ansågs inte skapa något problem - vilket Leif Pagrotsky beklagar.

– Tänk om en grävande journalist på Sveriges Radio skulle hitta att man fuskar med köttfärsen i livsmedelsbutiker och Livsmedelsföretagens ombud skulle få kommentera detta.

– Då kanske ombudet tycker att det var oschysst att granska på det sättet eller tycker att man skulle hålla tyst därför att man inte kan uttala sig om man är styrelseordförande i Sveriges Radio.

– Det illustrerar att det kan handla om dubbla lojaliteter som ifrågasätter förtroendet för hur man sköter sitt jobb.

Leif Pagrotsky ifrågasätter inte att socialdemokraten Lars Engqvist nomineras till omval som styrelseordförande för Sveriges Television, men han är mycket kritisk till att den förra folkpartiledaren Lars Leijonborg blir ny styrelseordförande för Utbildningsradion.

– Jag hade en debatt med honom i förra valrörelsen där han föreslog att de skulle förbjudas göra program och det som är kvar av bolagen skulle börsnoteras.

– Med vilken trovärdighet kan han nu företräda ett public service-bolags intressen om man vet att han tycker att bolagen inte bör finnas?

Ägarstiftelsens ordförande Sven Krister Nilsson vill inte kommentera nomineringarna förrän efter bolagsstämman den 26 mars. Men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, (M), vänder sig mot socialdemokraten Leif Pagrotskys utnämningskritik.

– Vi ville markera att man skulle ta bort den politiska kopplingen och jag vet att Pagrotsky är mot det här. Man vill ha kvar den politiska kopplingen så det är naturligt att han överhuvudtaget kritiserar de valen.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Dreber om Dreber:

63 år

Bor på Kungsholmen i Stockholm.

Var med och grundade det lokala Stockholmspartiet 1979.

Satt i Stockholms kommunfullmäktige för Stockholmspartiet 1979-1992.

Gick med i Miljöpartiet på riksplanet i början av 1980-talet.

Lämnade Miljöpartiet i mitten av 1980-talet.

Borgarråd i Stockholm för Stockholmspartiet 1988-1991.

Satt i Polisstyrelsen i början av 1990-talet.

Folkhälsoinstitutets generaldirektör mellan 1992-1999.

Gick med i Folkpartiet 1997.

Satt i Folkpartiets styrelse 1997-1999.

Förvaltningschef i Stockholms läns landsting 1999-2002.

Sedan 2002 verkställande direktör för Livsmedelsföretagen.

Har lämnat styrelseuppdrag för tankesmedjan Timbro och Ohlininstitutet eftersom hon inte anser det förenligt med att vara styrelseordförande för Sveriges Radio.

Säger i en kommentar till Ekot att hon vill att Sveriges Radio ska vara ett fritt och oberoende public servicebolag. Men vill avvakta att kommentera ytterligare tills hon blivit vald på stämman den 26 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".