Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hela EU kan dras in i Greklandspaket

Publicerat lördag 13 mars 2010 kl 12.18
Krisprotest vid parlamentet. Foto: Petros Giannakouris/Scanpix.

Det är fortfarande oklart hur EU och framförallt euroländerna ska hantera den statsfinansiella krisen i Grekland. Inför ett möte med EU:s finansministrar efter helgen har det kommit uppgifter om att ett räddningspaket med nödlån på 25 miljarder euro skulle vara klart. Men samtidigt dementeras detta av både EU och Tysklands regering.

Det är den brittiska tidningen the Guardian som uppger att de 16 euroländerna är överens om att Grekland på kort sikt kan få hjälp med både lån och lånegarantier för att klara finansiera sin växande statsskuld, som är på väg att motsvara 120 procent av landets hela bruttonationalprodukt.

Sammantaget sägs det handla om 25 miljarder euro - ett belopp som räcker till att klara omkring hälften av vad Grekland måste få in för att betala räntor och för att hantera gamla och nya lån på statskulden.

Den franska tidningen Le Monde skriver att en överenskommelse om Grekland kommer att vara klar nu på måndag, men att det inte är klart om det är enbart de 16 euroländerna som kommer att stå bakom ett räddningspaket eller om också hela EU kommer att ställa upp.

Talesmän för både EU-kommissionen och Tysklands regering förnekar kännedom om ett nödlån på 25 miljarder euro.

Men vad som är klart är att det pågått och pågår intensiva överläggningar mellan euroländerna om vad som krävs för att lösa problemet som uppstått i valutaunionen och där Grekland riskerar att stå inför ett statsfinansiellt sammanbrott.

Det är framför allt Tyskland som bromsat planerna på ett direkt finansiellt stöd för Grekland, medan tongångarna är mjukare i andra euroländer.

Ett sätt att hantera den grekiska krisen är att landet ber om hjälp av den internationella valutafonden, IMF.

Ett annat är att EU skulle bilda en motsvarande europeisk valutafond, något som antagligen skulle ta lång tid. Le Monde nämner en lösning på kort sikt - att euroländerna backar upp Grekland med lånemöjligheter och EU-kommissionen därefter skulle administrera stödet.

Viktigt för både Grekland och euroländerna är att räntan på de lån Grekland behöver blir så låg som möjligt och inte dubbelt så hög som den som gäller för till exempel Tyskland.

Hur ett stöd till Grekland kommer att se ut blir därför huvudpunkten när finansministrarna från euroländerna, och därefter från hela EU, möts under måndag och tisdag i Bryssel.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".