Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
avtalsrörelsen

Urban Bäckström till attack mot facket

Publicerat måndag 15 mars 2010 kl 03.00
Svenskt näringslivs vd kritisk till industrifacken. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Nu ger sig Svenskt näringslivs vd Urban Bäckström in i debatten kring den kärvande avtalsrörelsen. Han säger att han är djupt oroad över industrifackens tonläge.

Urban Bäckström vänder sig mot gårdagens strejkhot i samband med att facken underkände medlarnas andra bud.

– Sverige och svensk industri befinner sig fortfarande i en mycket djup kris, krisen är lika djup som i början på nittiotalet och då kan man inte hålla på, på det här viset, säger Urban Bäckström, vd för Svenskt näringsliv.

På vilket vis?

– För det första har man ett högt uppskruvat tonläge, nu början man på allvar hota med att kasta ut Sverige i en allvarlig konflikt.

Det är mycket ovanligt att Svenskt näringslivs vd uttalar sig om avtalsrörelsen i det här skedet, industriavtalet löper ut om några veckor och förhandlingarna är i ett mycket känsligt läge.

LO:s ordförande Vanja Lundby-Wedin vill inte svara på kritiken men beklagar Urban Bäckströms agerande. 

Det var i går som fackförbunden inom industrin gemensamt gick ut och avvisade medlarbudet om 0,7 procents löneökning på 12 månader, avtalet var tänkt att sträcka sig från 1 april i år till sista mars nästa år men med en första utbetalning av höjningen den 1 juli.

Och individgarantin, alltså den garanterade miniminivåhöjningen skulle hamna på 55 kronor i månaden - jämfört med de 430 kronor som facken krävt.

Medlarbudet på 0,7 procent ska jämföras med fackens krav på 2,6 procent. "Provocerande", sa facken i helgen men Svenskt näringslivs vd Urban Bäckström håller inte med.

– Tillverkningsindustrin har ju tappat 25 procent av sin produktion och befinner sig i en mycket besvärlig situation. Arbetslösheten är nu på väg upp mot tio procent och jag frågar mig hur hög den ska behöva bli för att fackföreningsrörelsen ska sansa sig.

Enligt Svenskt näringsliv ligger det europeiska snittet för löneökningar mellan 0,3 och 0,5 procent. Men Stefan Löfven ordförande för IF Metall har en annan bild.

– De svenska företagen, inte minst på vår sida har anpassat sina kostnader väldigt snabbt, det är också därför vi ser att aktieutdelningen under vårkanten som SCB:s analytiker kallar för en aggressiv utdelningspolitik, det kan inte vara så att det är problem med pengarna, säger Stefan Löfven.

Industriavtalet har sen det slöts första gången i slutet av 90-talet varit först ut i avtalsrörelsen och blivit riktmärke för andra avtalsområden. I år är avtalsrörelsen rekordstor, över tre miljoner svenskar ska få nya löner. Enligt IF Metalls ordförande har inte förhandlingarna inom industrin varit så här besvärliga tidigare.

– Nej inte under industriavtalet, säger Stefan Löfven.

Det här är en rekordstor avtalsrörelse, hur påverkar det resten av avtalsrörelsen om ni som är först ut går i strejk?

– Det är svårt att säga, det beror på hur deras förhandlingar fortsätter. Tanken var att vi skulle vara normerande, det tycker jag är viktigt att industrin är men då måste man klara av gå för så de andra vet vad som gäller.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".