Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Riksbankens prognoser sämst av alla

Inflationstrycket överskattades

Publicerat måndag 15 mars 2010 kl 17.20

Riksbanken har för första gången utvärderat sin räntebana, det vill säga sin prognos över hur räntan kommer utvecklas. Och det visar sig att Riksbanken varit mindre träffsäker än andra prognosmakare.

Jesper Hansson är biträdande chef på avdelningen för penningpolitik.

– Det är ju en utvärdering av en kort period då vi har haft som vi då har haft något sämre resultat. Det är huvudsakligen för att vi har överskattat inflationstrycket under 2008. Därmed blev ränteprognoserna högre.

För tre år sedan lanserade Riksbanken sin nya repo-räntebana och sen dess målar Riksbanken upp sin bild av räntan på tre års sikt vid varje räntebesked.

Och i den analys som Riksbanken nu gjort visar det sig att bankens ränteprognoser varit mer fel än till exempel banken SEB:s, finansdepartementets, Swedbank och Konjunkturinstitutets.

Och det här förklarar alltså Jesper Hansson med att Riksbanken gjorde en felbedömning under 2008, då man räknade med högre inflation på grund av stigande råvarupriser, samtidigt som man tittade för lite på indikatorer från den finansiella sektorn.

Men nu då - framöver? Riksbanken har ju ett inflationsmål på 2 procent att följa. Och fortfarande är Riksbanken en av de bedömare som tror på högst inflation på längre sikt, 1,6 procent i år och 2,9 procent nästa år:

– Det finns ett uppdämt behov av att höja priser i Sverige därför att företagens lönsamhet har gått ner kraftigt under krisen. Det kommer ske både genom att man höjer produktiviteten, det blir låga löneökningar i ekonomin enligt vår prognos, men det kommer även att behövas höjda priser.

Finns det någon risk att ni överskattar inflationen igen?

– Det finns alltid en risk. Vi försöker alltid illustrera våra prognoser med en osäkerhetsintervall. Men det här är vår bästa prognos vi kan göra just nu, säger Jesper Hansson, biträdande chef på avdelningen för penningpolitik vid Riksbanken.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".