Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårt avlade svenska mjölkkor mår dåligt

Publicerat måndag 22 mars 2010 kl 15.54
Hård avel har bland annat lett till en ökning i antalet dödfödda kalvar. Foto: Lance Iversen/Scanpix.

Varannan svensk mjölkko, de svart vita holsteinkorna, är så hårt avlade att de har en rad hälsoproblem. Ändå väljer allt fler svenska bönderna kon eftersom de mjölkar så bra.

Dessutom passar de mjölkningsmaskinerna bra, säger Jan Åke Eriksson på branschorganisationen Svensk mjölk.

– Den är en ras som används i hela världen och mjölkar bra och också har andra fördelar, som djurägarna tycker om, lite bättre att hantera när det gäller exteriöra saker.

Vad är det för något, exteriöra saker?

– Det är framfört allt juver som lantbrukarna har tyckt varit mer fördelaktiga på dem.

De är mer anpassade till maskinerna alltså?

– Ja, säger Jan Åke Eriksson på Svensk mjölk.

Det finns i huvudsak två mjölkkoraser i Sverige, den rödvita och den internationella svartvita holsteinrasen.

Det är de svartvita korna som mjölkar bäst, nästan 1000 liter mer per ko och år än de rödvita. Därför väljer också allt fler bönder de här korna.

Ökningen är stadig och har pågått ända sedan 60-talet.

Den hårda inavel som har bidragit till att korna kan mjölka så mycket har dock försämrat kornas hälsa. De svartvita korna har fler dödfödda kalvar, drabbas av många fler sjukdomar, har dålig fertiliteten och får allvarliga juverinflammationer.

De här problemen är inget som Arla, Sveriges största mjölkproducent, vill prata om.

– Alla de här frågorna kan du få svar på av vår branschförening, säger Tobias Wåhlén, presschef på Arla.

Men jag vill fråga dig. Är det känsligt det här?

– Nej, det är det inte, men vi har en gemensam hållning i branschen.

Varför kan du inte svara på frågan då?

– Det vi tycker kommer vi att kommunicera genom vår branschförening, säger Tobias Wåhlén.

Även många bönder som producerar ekologisk Kravmjölk använder sig av sådana här hårt avlade holsteinkor.

Lars Hellbom på Krav säger att de känner till de hälsoproblem som finns i rasen och att de just nu håller på med en översyn av regelverket.

– Är det stora skillnader i den konventionella produktionen är det ju intressant att se ifall det är samma skillnader i den ekologiska produktionen, säger Lars Hellbom.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".