Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sparkrav ökar risken för arbetsskador

Publicerat måndag 5 april 2010 kl 06.09
Fler kan hamna i farozonen. Foto: Johan Gunséus/Scanpix.

Antalet inspektioner som Arbetsmiljöverket gjort de senaste åren har minskat kraftigt. Färre inspektioner kan göra att långsiktiga skador i arbetslivet ökar.

Enligt Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg beror de färre inspektionerna på regeringens sparbeting.

– Antalet inspektioner fortsätter att minska i och med att vi har färre inspektörer.

När regeringen tillträdde hösten 2006 beslutade alliansen att minska anslaget till Arbetsmiljöverket med omkring 160 miljoner kronor mellan 2007 och 2009.

Efter nedskärningarna har inspektionerna ute på arbetsplatserna minskat kraftigt. Jämfört med 2006, före nedskärningarna, har var fjärde inspektion försvunnit. 2006 genomfördes drygt 28 000 inspektioner, förra året var siffran drygt 21 000.

För att kompensera för sin minskade budget försöker Arbetsmiljöverkets inspektörer jobba mer effektivt, I dag utför 30 procent färre inspektörer fler inspektioner per person än tidigare, säger Mikael Sjöberg.

– Vi försöker att effektivisera arbetet och hitta nya arbetssätt för att fortsätta ha en väldigt bra och effektiv verksamhet.

Så det var nästan bra att ni fick det här sparbetinget?

– Det tycker inte jag, utan det är klart att vi hade kunnat göra andra saker.

Mikael Sjöberg säger att verket prioriterar de akuta inspektionerna, men säger också att med färre inspektioner ökar risken att långsiktiga skador i arbetslivet inte upptäcks.

– Det skulle till exempel handla om långsiktiga belastningsskador, som syns först efter tio - femton år, eller en del andra delar där man ligger under långvarig stress, som tar lång tid innan den slår ut.

Tycker du att det är ett problem, och i så fall, hur stort, att ni har fått minskad budget?

– Det är skattebetalarnas pengar i första hand och jag förhåller mig på det sättet att politikerna bedömer sedan hur stor andel vi ska ha - och jag gör ett så effektivt och bra arbete som möjligt av de resurser jag har. Hur mycket resurser vi ska ha, det är en politisk fråga, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".