Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Barriären permanentar ockupationen"

Publicerat måndag 23 februari 2004 kl 17.13
Foto: Christer Fridén/SR

Förhandlingarna om den barriär som Israel bygger på Västbanken är laglig eller inte inleddes i den internationella domstolen i Haag på måndagen. Palestinierna lade på förmiddagen fram sina åsikter om hur barriären påverkar deras liv och flera Palestinavänliga länder fortsatte under eftermiddagen. Utanför domstolen demonstrerade tusentals Palestinasympatisörer.

De palestinska demonstranterna protesterade ursinnigt mot barriären som Israel bygger på Västbanken.

Barriären inte en fråga om säkerhet
Demonstrationsplakaten uttryckte samma åsikter som den palestinske FN-observatören Nasser al Kidwa framförde till den internationella domstolen tidigare på måndagen.

al Kidwa avvisade då Israels förklaringar till barriärbygget, att den höga väggen måste finnas där för att stänga ute självmordsbombare.

Det handlar inte om det, sa palestiniernas representant, utan om en permanentning av Israels ockupation och ytterligare annektering av palestinskt område.

Omöjligt skapa palestinsk stat
Barriären byggs långt in på palestinskt område och palestinierna påpekar att Israel kunde undvikit anklagelserna om att stjäla land om de byggt väggen på israeliskt område.

Om barriären får finnas kvar blir det i princip omöjligt att skapa en självständig palestinsk stat, sa den palestinska delegationen till den internationella domstolens domare.

Många stater har avstått från att delta i domstolsbehandlingen av den kontroversiella israeliska barriären. De anser att den internationella domstolen inte är rätt forum för en debatt i denna fråga.

Men 44 stater har skickat skrivna inlagor till domstolen och breven visar ett massivt internationellt avståndstagande till Israels barriär.

Konsekvenser för fredsprocessen
Det sannolika är att resultatet av överläggningarna i Haag blir att barriären är olaglig, men den internationella domstolens beslut är inte bindande och Israel kan inte åläggas att riva barriären.

Men de stater som ogillar att frågan tagits upp i FN:s domstol varnar för att vilket resultat domstolen än kommer till, så får det politiska följder för fredsprocessen i Mellanöstern.

Kerstin Brostrand, Haag
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".