Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiker oense om hur långa vårdköerna är

Publicerat torsdag 3 juni 2010 kl 17.30

Socialdemokraternas anklagar regeringen för att vilja dölja hur långa vårdköerna är.

Sen i april måste landstingen redovisa köerna på ett nytt sätt, men stora landsting som Stockholm är ännu inte klara med all statistik.

Ylva Johansson hävdar att regeringen medvetet vill vänta till efter valet med att redovisa siffrorna.

– Problemet är att regeringen har kommit överens med SKL om att inte presentera några nya kösiffror förrän efter valet. Det menar jag är ett sätt för regeringen att mörka att man inte har lyckats förbättra väntetiderna i vården under den här mandatperioden.

Roger Molin, biträdande avdelningschef på organisationen Sveriges kommuner och landsting,

säger att SKL inte skulle drömma om att mörka väntetider av politiska syften.

Socialminister Göran Hägglund kallar Socialdemokraternas anklagelse för lögn.

– När maj månadssiffror kommer så kommer vi att kunna se, med samma redovisningssätt från alla landsting.

Hur många som egentligen väntar i landstingens vårdköer har varit föremål för diskussion under längre tid. Fram till i april i år kunde patienter som väntade på specialistvård placeras i två olika köer.

De som var beredda att vänta en längre tid räknades då inte med när landstingen redovisade hur många som väntat i mer än 90 dagar.

Men från och med i april i år ska alla patienter räknas i en och samma kö, vilket betyder att köerna på pappret ökar dramatiskt i vissa landsting.

Socialdemokraterna anklagar SKL för att inte vilja redovisa hur det ser ut i alla landsting, och det av politiska skäl.

14 landsting har hittills räknat ihop sina köer, och i april är det till exempel i Dalarna närmare 50 procent som har väntat mer än 3 månader på operation, och i Västmanland och Gävleborg är det runt 29 procent.

Trots att så många köar i april är socialminister Göran Hägglund optimistisk.

– Det är det nya sättet att mäta som kan göra att situationen förändras. Men det är så att vi kortar köerna effektivt och köerna blir kortare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".