Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljörörelsen rasar mot borttagen gödselskatt

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 07.40
Gödslet från de svenska lantbruken är den största boven när det gäller övergödning av bland annat Östersjön. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Regeringens hårt kritiserade beslut att ta bort gödselskatten vid årsskiftet har lett till att försäljningen av handelsgödsel ökade rejält första kvartalet i år.

Att vänta med inköpen blev en god affär för lantbrukare, säger Mikael Sundström, marknadschef på Lantmännen.

– Anledningen till den här enorma ökningen är att lantbrukarna har valt att vänta tills gödselskatten försvinner.

Är det förståeligt?

– Ja, absolut. Jag tror att de flesta skulle göra så när man vet att gödningen kommer att bli billigare. Med tanke på ekonomin i odlingen är det en väntad reaktion.

Det blev en god affär för lantbrukare att vänta tills skatten var borta.

Enligt en uträkning från Lantmännen får en snittbonde omkring 25 000 kronor mer att röra sig med den här odlingssäsongen tack vare att gödselmedelskatten försvann vid årsskiftet. En riktig storbonde kan tjäna runt 700 000 kronor.

Jordbruksverket räknar med att användningen av handelsgödsel kommer att öka i och med att skatten är borttagen.

Miljörörelsen rasar eftersom kvävet i gödslet från de svenska lantbruken är den största boven när det gäller övergödning av bland annat Östersjön.

Svante Axelsson som är generalsekreterare på Naturskyddsföreningen tycker också att det är fel att ekologiska bönder inte gynnas överhuvudtaget när skatten togs bort.

– Den här skatten gynnar framförallt de som gödslar mycket, de som tjänar mest på skattesänkningen. De som inte tjänar någonting alls är de ekologiska bönderna för de använder inte handelsgödsel.

Det handlar om tusenlappar för en vanlig bonde och upp till flera hundratusen för en storbonde. Ska man slita undan det extra bidraget?

– Man kan hjälpa bönderna utan att skada miljön. Framförallt genom att behålla skatten och skicka tillbaka pengarna till jordbruket till de bönder som gör mest miljöåtgärder.

– Men man kan inte hjälpa bönderna genom att skapa mer miljöförstöring. Vi måste klara av Östersjön, det är grundläggande för livet på jorden.

Gödselfakta

Organisationen Lantmännen står för 70 procent av all försäljning av handelsgödsel i Sverige.

Handelsgödsel kallas även mineralgödsel.

Det är kvävet i gödslet som tidigare beskattades med 1.80 kr per kilo. I år är spannmålspriserna generellt låga.

Lantmännens försäljning i ton per odlingssäsong:

2004/05 506 000 ton

2005/06 485 000 ton

2006/07 464 000 ton

2007/08 525 000 ton (stor efterfrågan på livsmedel och spannmål i världen)
2008/2009 394 000 ton
2009/10 450 000 ton (prognos)

Höstvete (enskilt största spannmålet)

Beräknad användning: 170 kg kväve per hektar. Gödselskatteeffekten blir då: 340 kronor per hektar.

Snittlantbrukare i Sverige odlar 75 hektar. Slopad skatt ger minskad kostnad för snittlantbrukare med 25 500 kronor odlingssäsong 09/10

Ett tjugotal lantbruk i Sverige äger omkring 2 000 hektar. Slopad skatt ger minskad kostnad för större lantbruk med runt 680 000 kronor odlingssäsongen 09/10.

Källa: Lantmännen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".