Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

AP-fonden behåller investering i kritiserad gruva

Publicerat måndag 7 juni 2010 kl 06.03

Nu kommer det starka internationella krav på att man ska stänga den hårt kritiserade guldgruvan Marlin i Guatemala, där de svenska AP-fonderna har investeringar på 240 miljoner kronor.

Gruvbolaget anklagas för miljöförstöring och för att skada lokalbefolkningens hälsa.

Trots de allvarliga anklagelserna behåller de svenska AP-fonderna sina investeringar i gruvan, något som den katolske aktivisten Roberto Marani från Guatemala tycker är förkastligt.

– Gruvan förgiftar antingen vattnet eller tar allt vatten från lokalsamhällena. Bristen på vatten ger hudsjukdomar och boskapsdjuren dör, säger Roberto Marani som också berättar om stora sociala spänningar, våldshot och mystiska mord.

I flera år har det kanadensiska bolaget Goldcorp fått kritik för den skadliga miljö- och hälsoeffekten av arbetet vid silver- och guldgruvan Marlin i Guatemala.

Bolaget anklagas också för att hota och mörda de i regionen som är emot utvinningen.

Nyligen avslöjades att lokalbefolkningen uppvisar giftiga tungmetaller i blodet, sannolikt orsakade av avfallet från arbetet vid gruvan.

Nord- och Sydamerikas mellanstatliga organisation OAS kräver nu att man ska stänga gruvan tillfälligt och utreda anklagelserna.

De svenska AP-fonderna har sedan tidigare beställt en egen utredning. Utredningen fann många brister men AP-fonderna har inga planer på att dra sig ur gruvan.

Avkastningen är viktigast och ägandet kan påverka situationen till det bättre, säger Annika Andersson, ordförande i AP-fondernas etikråd.

– Bolaget har åtagit sig att lägga upp en handlingsplan för att förbättra och vidta åtgärder, säger Annika Andersson.

Hur rimmar det med era etiska hänsyn ni måste ta, det här är ett bolag som uppenbarligen bryter mot de mänskliga rättigheterna?

– Om vi inte är där och försöker påverka dem så kan de i lugn och ro fortsätta att bryta mot mänskliga rättighetet. Vi tycker faktiskt att vi bidrar till en förbättring.

Men ni har inte lyckats på flera år?

– Nej, sådana här processer tar tid.

Christin Sandberg på föreningen Latinamerikagrupperna har följt frågan på plats i Guatemala i två år.

– Jag tror att AP-fonden håller sig kvar helt enkelt för att guldindustrin är en lukrativ bransch, det är en stabil investering helt enkelt, säger hon.

Roberto Marani tycker att det är synd att svenskarnas trygghet ska säkras genom att ursprungsbefolkningen i Guatemala får lida och dö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".