Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borg försvarar slopandet av gödselskatten

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 12.26

Finansminister Anders Borg försvarar i dag beslutet att ta bort skatten på handelsgödsel. Försäljningen av handelsgödsel ökade kraftigt när skatten togs bort vid årsskiftet. Att gödselskatten togs bort har kritiserats av miljörörelsen men finansministern försvarar beslutet.

– Ett av skälen till att vi tar bort skatten på handelsgödsel är att vi har gjort bedömningen att det i väldigt liten grad är styrande. Man behöver handelsgödsel för att det ska växa på åkrarna och det är så centralt att det kommer man att använda oavsett hur skatten ser ut.

För lantbrukare har slopandet av gödselskatten vid årsskiftet inneburit ett välkommet tillskott.

Siffror från Lantmännen visar att en snittbonde under årets säsong får omkring 25 000 kronor över och landets riktigt stora lantbruk får omkring 700 000 kronor mer att röra sig med, tack vare den borttagna gödselskatten.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson är väldigt kritisk och menar slopandet av skatten ger helt fel signal.

– Det är fel för att det gör att miljöförstöringen blir billigare. Det är helt bakvänt att sänka priset på en miljöfarlig verksamhet. Kväve orsakar läckage och att göra det billigare innebär att läckaget ökar.

– Det är inte säkert att priset går upp jättemycket just nu men jämfört med om vi hade haft skatt så är det alltid billigare utan skatt. Därför är det i grunden en helt felaktig prissignal man ger till bönderna.

– Man bör tvärtom höja för att klara av de extremt stora utmaningarna vi står inför just nu.

Men finansminister Anders Borg tycker inte att gödselskatten är effektiv som miljöstyrande verktyg. Han lyfter istället fram höjningen av dieselskatten för lantbruks- och skogsnäringen som är tänkt att införas 1 januari nästa år.

– Eftersom den inte har fungerat som ett effektivt styrmedel så väljer vi att ta bort den.

Så det är ingen miljöskadeskatt?

– Vi har gjort bedömningen att det inte är en effektiv skatt utan det är en mycket mer effektiv lösning att så småningom ta bort nedsättningen av dieseln.

Gödselfakta

Organisationen Lantmännen står för 70 procent av all försäljning av handelsgödsel i Sverige.

Handelsgödsel kallas även mineralgödsel.

Det är kvävet i gödslet som tidigare beskattades med 1.80 kr per kilo. I år är spannmålspriserna generellt låga.

Lantmännens försäljning i ton per odlingssäsong:

2004/05 506 000 ton

2005/06 485 000 ton

2006/07 464 000 ton

2007/08 525 000 ton (stor efterfrågan på livsmedel och spannmål i världen)
2008/2009 394 000 ton
2009/10 450 000 ton (prognos)

Höstvete (enskilt största spannmålet)

Beräknad användning: 170 kg kväve per hektar. Gödselskatteeffekten blir då: 340 kronor per hektar.

Snittlantbrukare i Sverige odlar 75 hektar. Slopad skatt ger minskad kostnad för snittlantbrukare med 25 500 kronor odlingssäsong 09/10

Ett tjugotal lantbruk i Sverige äger omkring 2 000 hektar. Slopad skatt ger minskad kostnad för större lantbruk med runt 680 000 kronor odlingssäsongen 09/10.

Källa: Lantmännen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".