Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Platsbristen i vården ett hälsoproblem

Uppdaterat fredag 4 juni 2010 kl 16.17
Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 12.35

Som Ekot rapporterat tidigare i dag minskar antalet sängplatser inom sjukvården stadigt. Och det kan enligt överläkare Johan Struwe vid Smittskyddsinstitutet leda till ökad spridning av resistenta bakterier.

– Om man har så korta vårdtider och få sängplatser att man är tvungen att tränga ihop patienter så ökar risken, säger överläkare Johan Struwe, Smittskyddsinstitutet.

Den senaste mätningen av vårdrelaterade infektioner, som regelbundet görs av Sveriges kommuner och landsting visar att infektionerna i sjukvården nu ökar. Flera vetenskapliga studier visar också att det finns ett samband mellan överbeläggningar och infektioner med resistenta bakterier.

Och därför är det viktigt att kontinuerligt kontrollera hur bemanning och överbeläggning påverkar infektionsrisken, säger Johan Struwe.

– Får vi det på plats med fortlöpande registrering av vårdrelaterade infektioner och antibiotikaordinationer då kan vi ju verkligen följa vad som händer.

Men Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg vid Sveriges kommuner och landsting säger att det finns tillräckligt med vårdplatser.

– Om man ser det över hela landet så tror jag faktiskt att det finns tillräckligt med platser, men fortfarande en hel del jobb att göra för att minska överbeläggningsproblemet.

Många sjukhusanställda vittnar om svåra situationer när patienter måste flyttas mitt i natten eller skickas till andra sjukhus. Har du någon kommentar till det?

– Jag tror att man skulle kunna hitta andra vårdformer för dem och för att lätta trycket på akutsjukhusen. Och det är ju också en viktig patientsäkerhetsfaktor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".