Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LO: Moderatförslag ett steg mot otrygghet

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 15.35

Moderaternas förslag i dag, och andra allianspartiers tidigare, att det ska gå att förlänga tiden för provanställningar till ett år, innebär ytterligare ett steg bort från den trygghet och det anställningsskydd som moderaterna säger att de vill värna. Det anser Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO:s rättsskydd.

– En provanställning är det otryggaste man kan ha och den kan avslutas närsomhelst utan att arbetsgivaren behöver ange något somhelst skäl.

En arbetsgivare som vill pröva om en arbetstagare ska tillsvidareanställas, har många möjligheter redan i dag och att öka möjligheten att provanställa från sex månader till ett år behövs inte, säger Dan Holke.

– Redan i dag så kan man ju provanställa på sex månader, man kan visstidsanställa på två års vikariat och två år på allmän visstids, det finns oändliga möjligheter redan i dag.

Att öka möjligheterna till tillfälliga anställningar är att urholka lagen om anställningsskydd, anser LO:s chefsjurist Dan Holke, som tycker man kan jämföra det med att arbetsgivaren får göra fler undantag från lagen än nu.

Dan Holke gillar förslaget om att elever på gymnasiet i lärlingsutbildning ska kunna erbjudas tidsbegränsad anställning.

Däremot är han starkt kritisk till tanken att småföretag skulle slippa betala lön medan en domstol prövar en uppsägning som det blir tvist om och att den anställde i stället ska få a-kassa.

– Det innebär naturligtvis att arbetsgivarens förhandlingssituation blir starkare och den anställdes position blir svagare och den anställde blir då hänvisad till a-kassa. Men dessutom så om den anställde får rätt i domstol så kommer ju småföretagaren att drabbas av att få betala lön bakåt i tiden och det tror jag är en ganska farlig regel på det viset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".