Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-länder enas om nya regler för skilsmässa

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 15.42

På EU:s justitieministermöte i Luxemburg bestämde sig i dag tretton EU-länder för att införa nya skilsmässoregler. Det innebär att det blir möjligt att skilja sig efter andra lagar än de som gäller i det land där en person är bosatt. I Sverige kommer det ändå i framtiden bara att vara svensk lag som gäller.

Överenskommelsen att införa skilsmässoregler som bara gäller i en del EU-länder är historisk. Det här är nämligen första gången någonsin som EU använder regeln om förstärkt samarbete - att ett antal länder genomför ett förslag som andra inte vill ha.

Det innebär i det här fallet till exempel att ett tysk-italienskt par som bor i Rumänien kan skilja sig i rumänsk domstol enligt tysk eller italiensk lag.

Om makarna inte är överens om vilken lag som ska tillämpas blir det domstolen som avgör. Tanken är att det ska bli enklare att skilja sig eftersom parterna i mer än vart tionde äktenskap i EU-länderna kommer från två olika länder.

Som trettonde land att vilja delta anmälde sig något överraskande Malta häromdagen. Överraskande eftersom skilsmässa är förbjudet på Malta. Att Malta ändå kan vara med beror på att om ett land inte har några skilsmässoregler så behöver det landet inte införa några sådana lagar.

På samma sätt kommer det för samkönade gifta par att bli omöjligt att skilja sig i länder som inte tillåter samkönade äktenskap.

De nya reglerna kommer ganska snart att omfatta mer än hälften av EU:s länder. Vid mötet i Luxemburg i dag deklarerade Portugal sin avsikt att också införa de nya skilsmässoreglerna.

Sverige står liksom Finland och Danmark utanför systemet.

– Vi vill inte ha dem för egen del men om några andra vill ha dem så har vi inga synpunkter på det, säger Magnus Graner, statssekreterare på justitiedepartementet.

Andra länder är ju välkomna att komma in i det här regelsystemet om de vill, kan du tänka dig att Sverige någonsin kommer att vara med?

– Evigheten är en väldigt lång tid, men det är inte aktuellt för närvarande i alla fall, säger Magnus Graner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".