Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få sommaraktiviteter för utsatta barn

Publicerat lördag 5 juni 2010 kl 06.00
Arkivbild. Foto: Kyrre Lien/Scanpix

Allt färre kommuner anordnar sommaraktiviteter för barn under sommarlovet i år jämfört med tidigare år. Slutsatsen dras i en rapport av Majblommans riksförbund.

För många familjer blir sommaren en tuff tid. Monica Peacock är studerande och ensamstående mamma till två barn.

– Jag är lite orolig för jag vet inte alls hur det kommer att bli. Allt kostar ju pengar och i kommunen där jag bor finns det inte så mycket aktiviteter för barnen. Och finns det någonting så är det dyrt. Det blir svårt, säger hon.

Två barn, ett kommande sommarlov och dåligt med pengar. Så är situationen för Monica Peacock och många andra. Och för att göra det bästa av situationen har Monica försökt ta reda på vad hennes hemkommun har att erbjuda hennes fyraåring och tioåring under sommarlovet.

- Allting kostar ju pengar. Tre dagar trehundra kronor här, och de har ju Kulturskolan men den är ju inte gratis, säger Monica Peacock.

Enligt Majblommans riksförbund har kommuner blivit sämre på att själva eller tillsammans med andra ordna sommaraktivteter, som till exempel kurser eller gemensamma utflykter.

Majblomman gör samma undersökning varje år och drygt hälften av landets kommuner svarar. 2008 var det tre av tio kommuner som inte erbjöd barnen sommaraktiviteter. I år har antalet stigit till fyra av tio.

- Det känns att det inte blir bättre. Det blir sämre istället. Jag är övertygad om att man inte har ett barnperspektiv när man tar de här besluten, säger Lena Holm, generalsekreterare på Majblommans riksförbund.

Enligt Sveriges kommuner och landsting så är det upp till varje kommun att ta beslut om huruvida man vill satsa på aktiviteter eller inte. Botkyrka är en av de kommuner som satsar på sommarlovsaktiviteter. Men allt är inte gratis.

– Det är inte så stora pengar det handlar om, och i regel täcker det en del av en ledaravgift, säger kultur- och fritidschef Eva Jansson.

Men i den här planeringen, tar ni in perspektivet att det finns barn i ekonomiska utsatta familjer som inte har pengar att lägga på aktiviteter?

- Jag tror att vi gör det, men kanske då inte med fokus på den yngre åldergruppen. Vi har nog mest i det fallet prioriterat tonårsgruppen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".