Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Böteshot tas oftare till vid skolk

Publicerat lördag 5 juni 2010 kl 09.33
Arkivbild. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

Flera kommuner har börjat ta till böteshot för att få barn att komma till skolan. Om inte föräldrarna ser till att barnen är där kan de tvingas betala flera tusen kronor.

Ett exempel är Helsingborg där Josefin Nilsson är jurist på skol- och fritidsförvaltningen:

– Det blir lite lösa slag i luften när man har samtal med föräldrar som inte riktigt inser vikten av att barnet ska fullgöra sin skolplikt. Och när man kommer till en sådan här punkt att det faktiskt blir ett vite så kanske många föräldrar förstår allvaret i det, säger hon.

Det kan handla om föräldrar som medvetet håller sina barn hemma trots skolplikten, eller omfattande skolk där föräldrarna inte bryr sig.

Sedan 80-talet finns möjligheten i skollagen att ta till vitesförelägganden, alltså böter. Men det har hittills varit mycket ovanligt, bara några enstaka fall runt om i landet.

Den senaste tiden har dock flera kommuner börjat använda sig av metoden mer rutinmässigt som ett sista steg i en plan när inget annat hjälper, och efter godkännande av förvaltningsrätten, alltså det som tidigare hette länsrätten. Linköping, Motala och Helsingborg är några exempel.

I Helsingborg kan det kosta en förälder som inte skickat iväg barnet upp emot 10 000 kronor. Hittills i år har det rört sig om tre fall där.

– Det låter som om man vill straffa föräldrarna. Det handlar ju inte om det utan detta är väl i princip det yttersta förvaltningsrättsliga hotet man har när en kommunmedlem inte sköter sina åtaganden. Vårt mål är egentligen att se till att barnen finns i våra skolor och sedan jobbar ju skolorna med dessa frågor på annat sätt överlag, säger Josefin Nilsson.

Tanken med böterna är att själva hotet ska få föräldrarna att skicka iväg sina barn, och att man inte ska behöva göra verklighet av det. I exempelvis Linköping hålls ett 50-tal samtal med föräldrar varje år. Runt fem leder till föreläggande och något enstaka har slutat med att det verkligen blir böter.

Än så länge är det alltså få kommuner som mer rutinmässigt har böter som en del av sina åtgärder. Och Ingegerd Hillborn som är chefsjurist på Skolinspektionen menar att man ska vara ytterst försiktig med metoden.

– Det kan ju vara så att kommunerna har börjat jobba mer kring att ta ansvar för att man bevakar att elever är i skolan och det är ju bra. Men sedan om man behöver använda vite är en fråga som är lite svår för mig att besvara. Men det är tänkt att vara den allra, allra sista möjliga åtgärden om föräldrarna inte tar sitt ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".