Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljögifter kopplas till övervikt

Publicerat måndag 7 juni 2010 kl 03.00

Miljögifter kan vara en del i de ökande problemen med övervikt. Viss forskning, framför allt djurförsök, tyder på ett samband.

– Flera oberoende forskargrupper har kommit fram till att miljögifter skulle kunna göra att djur blir feta, säger Monica Lind, docent på arbets- och miljömedicin på Uppsala universitet.

Av en slump, när forskare egentligen skulle undersöka något annat, upptäcktes det att djur som utsattes för ett antal miljögifter blev kraftigt överviktiga. Sedan tidigare är det känt att många kemikalier kan påverka hormonsystemet, och därmed är steget inte långt till att de också skulle kunna spela en roll i ämnesomsättning och fettinlagring.

Nya ännu opublicerade data, som ska presenteras på en internationell forskarkonferens i Uppsala i dag, visar att bland 1 000 undersökta 70-åringar hade de som var fetast också mest miljögifter i blodet.

Ännu vet ingen om det är just kemikalierna som har lett till övervikten hos personerna i studien. Forskningen om miljögifter och fetma har precis börjat, men Monica Lind tycker att det är dags att ta reda på mer.

– Vi vet tillräckligt mycket för att vi ska sätta igång och forska om det på allvar, säger hon.

Förra året startade ett EU-projekt, där man ska undersöka om påverkan från miljögifter i fosterstadiet kan leda till övervikt senare i livet. På det amerikanska National Institute of Health finns också ett forskningsprojekt på området.

Ett stort antal kemikalier undersöks förutsättningslöst i sammanhanget, till exempel plastkemikalier, som det omdebatterade bisfenol A, och olika bekämpningsmedel.

På Livsmedelsverket följer man också frågan. Myndighetens toxikolog Anders Glynn ska tala på forskarmötet i dag och han betonar att vi ännu inte vet om det finns ett verkligt samband mellan fetma och miljögifter.

Och oavsett vad forskningen kommer att visa så lär inte miljögifterna vara mer än en liten delförklaring till den fetmaepidemi som sveper över världen.

– Sannolikt så kommer en sådan här faktor också, om den visar sig stämma, att ge ett litet bidrag, kanske statistiskt signifikant, men inte den största orsaken till det hela.

Det är fortfarande det vi äter som har störst betydelse?

– Ja, och så kommer det sannolikt vara i framtiden också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".