Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fertilitet återskapas med sparad vävnad

Publicerat måndag 7 juni 2010 kl 12.10

Även från mycket små barn som drabbats av cancer kan man spara vävnad från testiklar och äggstockar. Vävnad som när barnet blir vuxet kanske kan göra så att han eller hon kan bli förälder, trots en aggressiv cancerbehandling i barndomen.

Outi Hovatta, professor och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, säger att utvecklingen gått framåt så mycket att man nu både kan och bör spara vävnad från barn redan i förskoleåldern.

– Små pojkar, små flickor, bebisar.

Det kan man spara vävnad från som sedan kan fungera?

– Ja, det är teoretiskt möjligt. Äggstockarna och testiklarna är väldigt små hos nyfödda bebisar så det är inte så vanligt att man vågar ta från dem, men från små barn, säger hon.

Professor Outi Hovatta visar bilder på sparad testikelvävnad från en fyraårig pojke med leukemi. Förhoppningen är att vävnaden så småningom ska kunna producera spermier, om den i en framtid kan återtransplanteras till pojken när han blivit vuxen, berättar professor Outti Hovatta.

– Om det är en prepubertal pojke som inte producerar spermier än, då kan vi bara frysa ned testikelvävnad och då kan retransplantering till testikeln vara en metod som fungerar. En annan metod som är under utveckling är att odla fram spermier från vävnaden i laboratorium, säger hon.

Förmågan att få barn kan skadas av en cancerbehandling. Men forskningen om att återskapa fertiliteten går snabbt framåt.

Ekot berättade nyligen om metoderna att få nedfrusen äggstocksvävnad att börja fungera igen. Tekniken har sedan 2004 lett till att 14 barn i världen har fötts.

När det gäller pojkar och chanserna för de att få barn efter en cancerbehandling ligger forskningen några steg efter, men också den är under stark utveckling enligt professor Outti Hovatta på Karolinska Institutet.

Hon tycker därför att föräldrar till små barn som drabbas av cancer, ner till förskoleåldern, ska be att få vävnad från äggstockar eller testiklar sparad för framtiden. Det sker idag inte rutinmässigt utan bara inom forskningsprojekt.

Men Olle Björk, som är generalsekreterare för Barncancerfonden och tidigare mångårig chef för barncancerenheten på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, han är tveksam till det.

– Man ska veta vad man gör när det gäller barn tycker jag, man ska veta att metoden fungerar. Man ska inte operera och ta ut delar av vare sig äggstockar eller testiklar om man inte vet att man har en fungerande metod, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".