Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolan skyller på eleven – inte eget arbete

Uppdaterat måndag 7 juni 2010 kl 16.58
Publicerat måndag 7 juni 2010 kl 14.53

Skolorna är dåliga på att utvärdera sitt eget arbete, det skriver Skolinspektionen i en ny rapport. Går det dåligt för en elev drar lärarna ofta slutsatsen att det beror på eleven - inte undervisningsmetoden.

Det är ett bekant resonemang för Ingela Fondin, rektor för Björkhagen-Hammarby skolor i Stockholm:

– Jag känner igen att många lärare och kollegor vill prata på det sättet, men jag delar inte den uppfattningen.

Ur rapporten: "Lärarna och rektorerna har en orealistiskt positiv bild av elevernas kunskaper" och "rektorerna är rädda för att lasta lärarna för dåliga kunskapsresultat".

Skolinspektionen riktar kritik på flera punkter mot landets skolor i en rapport som den presenterade i dag. 40 grundskolor har granskats och av dem saknar de allra flesta bra utvärderingar av sitt eget arbete, skriver Skolinspektionen. 70 procent fick en anmärkning för att de inte hade ett systematiskt kvalitetsarbete.

Problemet med för lite utvärdering är att eleverna själva kommer att skyllas om de har dåliga resultat. Alltså: går det dåligt för en elev är det dens fel, och inte skolans. 83 procent av de undersökta skolornas lärare ansåg att dåliga resultat berodde på elevernas sociala bakgrund.

Skolinspektionen konstaterar dock att skolan är bra på enskilda insatser om det går dåligt för en elev, men helhetsgreppet saknas alltså.

Receptet för framgång lyder: Kollektivt ansvar.

– Inte bara säga att Kalle är lat eller att Lisa har svårigheter med sin inlärning eller Pelle har föräldrar som inte riktigt förstår vikten av utbildning utan att man faktiskt också måste ställa sig frågan arbetar vi på rätt sätt, säger Marie-Hélène Ahnborg, inspektionsdirektör på Skolinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".