Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Anklagelserna har framförts gång på gång"

Publicerat tisdag 8 juni 2010 kl 10.40

I en ny rapport anklagas bland andra Lundin Petroleum för delaktighet i krigsbrott i södra Sudan. Vincent Dahlbäck var Sveriges Radios korrespondent i Afrika under många år, och han tror att det kommer att bli svårt för befolkningen att kräva skadestånd av oljebolagen.

Vad är bakgrunden till den här rapporten?

Det här har en lång historia. Det pågick alltså ett inbördeskrig i Sudan mellan norr och söder, mellan kristna och araber. Och just där frontlinjen gick, i Nildeltat, så upptäcktes olja. Regeringen ville komma över den här oljan, och då rensade man bort folken som bodde där. Sedan sålde man koncessioner till oljebolag, bland annat Lundin Oil. Sedan Lundin Oil etablerat sig där och skulle börja borra så anklagades de för att ha vetat om det här. Jag kom själv dit 2001 och upp till det här området, och jag kunde se med egna ögon hur man hade drivit bort folk och talade med dem som hade fördrivits. Regeringen bussade olika etniska grupper mot varandra och sedan kom militären in, så Lundin var aldrig delaktiga i detta, men sedan kan man ändå ifrågasätta om de ändå inte kände till det som pågick.

Företaget har även tidigare fått kritik för sin verksamhet i Sudan. Hur har de ställt sig till anklagelserna?

Man har hela tiden förnekat det. Det här är ju inga nya anklagelser – redan då 2001 var jag en av dem som rapporterade om hur det gick till där, och sedan har det framförts gång på gång på gång. Lundin Oil har kommenterat det med att de inte kände till vad som pågick, att de inte sett några oegentligheter utan tvärtom att de bidragit till byarnas försörjning och gett arbetstillfällen. Men trycket blev så stort att Lundin Oil sålde sitt bolag till ett kanadensiskt bolag och drog sig ur Sudan redan 2003.

I rapporten talas också om att befolkningen ska kunna kräva skadestånd av oljebolagen. Vad tror du om möjligheterna till det?

Det tror jag blir svårt, för sedan blev det ett fredsavtal i Sudan 2005, och då delade norr med sig av oljeinkomsterna till söder. Just nu får alltså söder del av oljepengarna, och de är inte intresserade av att störa det samarbetet.

Vad har hänt sedan Lundin Oil lämnade Sudan, är det andra bolag som tagit över?

Det fanns redan ryska, kinesiska och kanadensiska bolag på plats där. Lundins koncession togs över av kineserna, som är mycket aktiva i Sudan och också de som säljer vapen till Sudans regering. Så är det någon som är delaktig i vad som händer i Sudan, och vad som händer civilbefolkningen, så är det till stor del Kina.

Rapporten handlar om åren 1997-2003. Hur är läget i södra Sudan i dag?

Det råder ett fredsavtal just nu, men nästa år så ska man ha folkomröstning om södra Sudan ska bli självständigt, och det kan bli väldigt problematiskt eftersom alla oljekällor ligger på södra Sudans område, och norr kan nog inte släppa kontrollen över dem. Så risken är att södra Sudan, som plågats av ett inbördeskrig i nästan 40 år, kommer att drabbas av ett nytt inbördeskrig.

Karin Holmertz
karin.holmertz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".