Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snabb vändning för ekonomierna i Baltikum

Publicerat tisdag 8 juni 2010 kl 12.23
Annika Winsth. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix

Ekonomierna i de tre baltiska länderna Estland och Lettland och Litauen har vänt upp överraskande snabbt efter den djupa krisen. Det framgår av en rapport från banken Nordea.

- Det är ofta så att vi ekonomer underskattar kraften och vändningen i dynamiken helt enkelt. Men man har också varit duktiga på att vidta åtgärder. Man hade kniven på strupen och har rättat in sig i ledet. Och det är unga och relativt flexibla ekonomier. De har haft det bra ett antal år och man har också varit snabba på att rätta mun efter matsäck, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea.

Det har handlat om kraftiga nedskärningar, vilka har kostnaderna blivit för befolkningarna?

- Det har ju resulterat i att man har fått kraftigt sänka löner och man har fått en arbetslöshet som stigit till höga nivåer i alla de här länderna. Det betyder att det är tuffa utmaningar man står inför och vi har också haft en bostadsmarknad som har påverkat många av hushållen. Och det gör ju att det inte är den inhemska ekonomin som är dragloket utan de baltiska länderna är i stor utsträckning är beroende av att vi får en global återhämtning och att exporten i närtid kan vara motorn och att det är först nästa år som hushållen kan bidra lite mer, säger Annika Winsth.

För ett halvår sedan var det kris och nu tycks det ha vänt, så snabbt att till och med experterna är överraskade. 2009 var ett verkligt skräckår för baltstaterna, med BNP-ras på mellan 14 och 18 procent.

Prognosen för 2011 är dock att alla tre får en tillväxt på mellan tre och fyra procent.

Europas krishörna har förflyttats från Baltikum till Sydeuropa helt enkelt. Budgetsaneringsläxan är gjord i Estland, som står och knackar på porten till eurozonen, och Lettland och Litauen, som väntas följa med till europavalutan senare. Men arbetslösheten biter sig kvar på höga nivåer.

På det hela taget alltså en bättre krishantering i norr än i söder, tycks det.

- Det handlar om att bli konkurrenskraftig helt enkelt - att sänka kostnaderna, sänka priserna och lönerna. Det är en tuff resa men man har jobbat bra på det i Baltikum och det krävs också i södra Europa, säger Annika Winsth på Nordea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".