Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpt lagstiftning mot mutor

Uppdaterat tisdag 8 juni 2010 kl 15.45
Publicerat tisdag 8 juni 2010 kl 12.43

Näringslivet ska självt utforma och sedan följa en kod som reglerar vilka gåvor, förmåner och belöningar som ska accepteras i näringslivet. Det är en av de största förändringar som finns i det förslag om skärpt lagstiftning mot mutor som Mutbrottsutredningen presenterade i dag.

– Jag tror att livet blir lättare för de svenska företagen till vardags. De får en frizon där de vet vad de kan göra för olika events och slipper bli åtalade för att de skickat teaterbiljetter, säger Bo Svensson, regeringens mutbrottsutredare.

Regeringens utredare Bo Svensson föreslår att Institutet mot mutor, näringslivets egen organisation, får fastställa en kod om gåvor belöningar och andra förmåner i näringslivet.

Följer företagen den här koden ska de kunna vara säkra på att inte bryta mot lagen vad gäller att ge eller ta emot mutor. Dessutom föreslås en rad skärpningar i brottsbalken.

Den största skärpningen enligt Bo Svensson gäller förslaget om att införa en kontrollplikt för företag som använder sig av agenter vid exempelvis utländska affärer.

– Vi lägger på företagen en kontrollplikt. Om de använder sig av dotterföretag i utlandet eller av intresseföretag eller agenter så kan de inte bara skicka en stor summa pengar till agenter och säga att de ska använda det efter gott finnande och sälja deras produkter.

– Då är det risk att en del av de här pengarna används för mutor. Om det blir utrett att pengarna skickats på det här lösa viset och används för mutor kan företaget i Sverige straffas för vårdslös finansiering av muta.

Journalister ska inte kunna ta emot pengar från till exempel ett politiskt parti eller näringslivet för att göra vissa reportage. Anställningsformen ska inte spela någon roll vilket det har gjort tidigare.

Bo Svensson vill också att det ska bli straffbart att betala eller ta emot mutor vid idrottsevenemang.

– Vi inför ett straff för den idrottsman som deltar i en tävling som är föremål för vadslagning, alltså tips eller liknande. Tar man emot pengar för att göra en läggmatch så ska man straffas. Och den som mutar ska också kunna straffas.

Utredningens förslag

Ett kapitel med fem bestämmelser i Brottsbalken mot i dag tre paragrafer i tre olika kapitel.

De olika bestämmelserna tar sikte på olika typfall:

Trolöshet mot huvudman - muta till anställd i syfte att gynna givaren till skada för företaget eller organisationen.

Mutor vid myndighetsutövning eller offentlig upphandling.

Mutor som leder till illojal konkurrens.

Mutor vid tävlingar som är föremål för kommersiell vadslagning.

Vårdslös finansiering av muta - företag betalar agent som sedan i sin tur använder mutor för att uppnå en affär. Företaget ställs då till ansvar.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2012.

Källa: Mututredningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".