Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Prima ballerina och livstidsdömd i etern i sommar

Uppdaterat tisdag 8 juni 2010 kl 16.45
Publicerat tisdag 8 juni 2010 kl 13.03
1 av 8
Några av årets sommarvärdar. Foto: Nina Odermalm Schei/SR.
2 av 8
Tina Jansson, lyssnarnas sommarvärd. Foto: Nina Odermalm Schei/SR.
3 av 8
Annika Östberg.
4 av 8
Darin Zanyar, artist. Foto: Lotta Myhrén/SR.
5 av 8
Anette Norberg, olympisk mästare i curling. Foto: Lotta Myhrén/SR.
6 av 8
Anna Odell, konstnär. Foto: Lotta Myhrén/SR.
7 av 8
Annika Östberg. Foto: Lotta Myhrén/SR.
8 av 8
Christer Sjögren, sångare. Foto: Lotta Myhrén/SR.

Grönskan stod tät och solen strålade över Radiohusparken när årets Sommarvärdar i P1 presenterades. I etern i sommar får vi bland andra möta livstidsdömde Annika Östberg, storviltjägaren Natasha Illum Berg, företagsledaren Percy Barnevik och prima ballerina assoluta Anneli Alhanko.

– Sommar 2010 må vara året efter det stora 50-årsjubileet i fjol men det kommer inte att gå till historien som ett mellanår. Det törs jag lova. Det är flera medieskygga personer i år, säger programchefen Bibi Rödöö några timmar innan presskonferensen.

Annika Sörenstam, före detta professionell golfspelare, är först ut i etern i Sommar i P1 som drar igång på midsommardagen och som avslutas i mitten av augusti med författaren Niklas Rådström.

Lyssnarna får i entimmesprogram möta allt från en prima ballerina assoluta till en statsepidemiolog och en eventarrangör.

Inga politiker finns bland sommarpratarna i år eftersom det är valår. Men det finns näringstoppar, entreprenörer, författare, artister, skådespelare och idrottspersonligheter bland många andra.

Det största intresset riktades mot livstidsdömde Annika Östberg som förra året flyttades till svenska anstalter efter att ha suttit fängslad i USA i 28 år.

– I mitt Sommar ska jag tala om ögonblick som förändrar livet. Om att överleva mer än 28 år i amerikanskt fängelse. Om mörka, fuktiga celler. Om hur man kan hitta hemmet i sig själv och hålla det levande.

Fem idrottspersoner kommer att sommaprata. Annika Sörenstam, Mats Sundin, Maria Akraka, Therese Ahlsammar och Anette Norberg.

– Lite kommer att bli om sporten, men kanske inte om curlingen som sådan utan mer om prestationen, säger Anette Norberg som tog os-guld i Turin 2006.

En debutant i Sommar i P1 är finansmannen Percy Barnevik som tidigare haft uppdrag som bland annat ABB:s koncernchef, ordförande i Investor, Sandvik, Skanska, AstraZeneca och ledamot i General Motors och Du Pont.

– Just hemkommen från Swaziland har bilden av de undernärda dagisbarnen med sina stora ögon etsats sig fast i mitt minne. I mitt program ska jag bland annat prata om hur vi arbetar med att skapa jobb åt deras 30 000 ensamstående mammor så att de kan köpa mat och medicin.

Programledaren och kocken Per Moberg blev glad och smickrad över det efterlängtade samtalet.

– Först tänkte jag ”varför ringer ni nu”? Nu är jag så populär och alla frågar efter mig. Var var ni för 15 år sedan?

Arkitekten Eva Gabrielsson arbetar med en bok om livet efter sin livskamrat författaren Stieg Larsson.

– Mitt program kommer bland annat handla om att förlora en närstående och hur jag inte känner igen mediebilden av Stieg Larsson.

Lyssnarnas sommarvärd som röstades fram bland tio finalister blev läraren Tina Jansson. Efter att ha insjuknat i nervsjukdomen ALS är hon nu helt förlamad och kan varken äta eller prata.

– Att jag inte kan prata tänkte jag inte på som ett hinder för att sommarprata. Det finns alltid någon annan som kan vara min röst. Mitt sommarprogram kommer att handla om en del av det jag tänkt på och lärt mig sedan jag fick ALS.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".