Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SHIP TO GAZA

Hamas plågar Gazaborna i skuggan av krisen

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 05.55
Nyutexaminerade Hamaspoliser. Foto: Khalil Hamra/Scanpix/AP Photo

I Gazakrisens svallvågor har Hamas i Gaza legat ovanligt lågt och avstått från inflammatoriska uttalanden om blodbad och massakrer. Hamas har kunnat sitta med armarna i kors och njuta av Israels självmål. Men i skuggan av uppståndelsen kring hjälpkonvojen genomförde Hamas en räd mot olika organisationer i förra veckan. Hamas har också inlett förföljelser mot intellektuella, och rivit hus som man påstår saknar bygglov.

Ibrahim är arg när han berättar om hur Hamas drar fram som dinosaurier och slutar allt i sin väg. Det är ovanligt att någon i Gaza höjer rösten när han kritiserar Hamas. De flesta brukar viska förskräckt om talibaniseringen, övergreppen, förhören, tortyren.

Men Ibrahim förbannar och skriker ut sitt hat. Han har inget att förlora längre. Hamasmyndigheternas grävskopor rev hans enkla hus. Kvinnlig hamaspolis misshandlade hans fru, och själv liknar han Hamas vid dinosaurier som slukar allt som kommer i deras väg.

– De har inget med islam att göra, säger Ibrahim.

Det var den 16 maj som 20 hem i Rafah på Gazaremsan jämnades med marken. De saknade bygglov, enligt Hamas myndigheter, och marken är statlig sades det.

Men ord står mot ord, de som bodde här har papper på att de köpt sina tomter. Här fanns både större hus som nu ligger tilltufsade med de övre våningsplanen smärtsamt dubbelvikta, och så fanns här mindre mer provisoriska hus byggda av människor som blev hemlösa under kriget. Vinden är torr och bastuvarm, Ibrahims 2-åriga dotter har var i ögonen.

– De ger sig på oss, de allra svagaste, som varken har inkomster eller mat för dagen. Nu inte heller tak över huvudet, säger Ibrahim.

Det finns inga pålitliga opinionsmätningar i Gaza. Men de flesta bedömare är överens om att Hamas popularitet har dalat i takt med islamiseringen, som bland annat innebär att en ung man och kvinna inte kan promenera tillsammans på en gata utan att Hamas sedlighetspolis kräver att få deras äktenskapsbevis.

Under räden mot NGO-organisationerna i förra veckan beslagtogs datorer och utrustning som skulle användas för musik och hip-hop-kurser för barn under sommaren. Och på kafé-galleriet Gallery är det ovanligt ödsligt numera sedan ägaren misshandlades av Hamaspolis och förhördes om de olika författare, musiker och konstnärer som brukade komma till hans café, men nu inte längre vågar gå dit.

NGO-organisationer

NGO, non-governmental organization, i allmän betydelse benämning på alla organisationer som inte är statliga, såsom olika enskilda organisationer, aktionsgrupper, opinionsgrupper, frivilligorganisationer eller fackliga organisationer.

Källa: Nationalencyklopedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".