Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nordström Hellander tar över Kommunal

Uppdaterat onsdag 9 juni 2010 kl 12.00
Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 10.31
1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

LO-facket Kommunal valde Annelie Nordström Hellander som ny ordförande efter Ylva Thörn, som nu avgår efter 14 år i förbundet.

Annelie Nordström Hellander har sedan ett år suttit som förste vice ordförande i Kommunal.

Tidigare har hon jobbat som barnskötare, och i Kommunal har hon varit aktiv sedan 1974.

Annelie Nordström Hellander, om att ha röstats fram som ordförande:

– Det är givetvis underbart att bli vald till ordförande i Sveriges största fackförening. Det är fantastiskt och känns som en mycket stor ära och väldigt uppfodrande, säger Annelie Nordström Hellander.

Vilka frågor brinner du för?

– Jag brinner för medlemmarnas yrkeskunskaper och för att lyfta fram dem i ljuset så att de märks i samhället och givetvis också för heltidsfrågan, säger Annelie Nordström Hellander.

Vad säger du om kritiken som har riktats mot de politiska skiljelinjerna?

– Jag är fullständigt medveten om och har själv jobbat politisk i många år. Jag tycker att det är jätteviktigt att vi finns med både i det politiska och att vi jobbar fackligt. Det är ibland angeläget att hålla isär det eftersom politiken är våra medlemmars arbetsgivare så kan vi inte sitta på båda stolarna. Det finns anledning att tänka efter hur vi agerar, säger Annelie Nordström Hellander.

Det var flera som sa att ni måste finnas där makten finns, vad säger du om det argumentet?

– Javisst, man behöver finnas där makten finns men frågan är vem som ska finnas där. Är det den som sköter förhandlingarna för Kommunals medlemmars del eller om det är andra medlemmar. Vi är många och kan finnas både där makten finns och företräda medlemmarna på ett schysst sätt, säger Annelie Nordström Hellander.

Över en halv miljon medlemmar

Kommunal är Sveriges största fackförening och organiserar 570 000 medlemmar, varav ungefär 150 000 medlemmar är privat anställda.

De flesta av Kommunals medlemmar arbetar inom kommuner, landsting, församlingar, kooperativ, lantbruk med mera. Av fackföreningens medlemmar är omkring åttio procent kvinnor.

Omkring 80 000 medlemmar arbetar inom hälso- och sjukvård och det är den största gruppen inom Kommunal.

Här arbetar undersköterskor, barnsköterskor, ambulanssjukvårdare, fotvårdsspecialister, obduktionstekniker, arbetsterapibiträden, sjukgymnastikbiträden och skötare i psykiatrisk vård.

Ett krav för att kunna erhålla förtroendeuppdrag inom kommunal är att man inte är medlem i Sverigedemokraterna. 

Tidigare ordförande:

1910 - 1933 Ludvid Nordgren

1933 - 1936 Curt Larsson

1936 - 1937 Thure Andersson

1937 - 1948 Peter Söderberg

1948 - 1973 Gunnar Hallström

1973 - 1978 Bengt Blomdahl

1978 - 1988 Sigvard Marjasin

1988 - 1995 Lillemor Arvidsson

1996 - 2010 Ylva Thörn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".