Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dubbelmördaren kartlagd 20 år tillbaka

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 11.50
1 av 2
Anders Eklund under häktningsförhandlingar i Falu tingsrätt. Foto: Henrik Hansson/Scanpix.
2 av 2
Anders Wretling.

Rikskriminalpolisen har nu kartlagt hur morddömde Anders Eklund rört sig sedan tjugo år tillbaka för att se om polisen därmed kan lösa flera ännu ouppklarade brott i berörda områden.

Information rörande Anders Eklund, som är dömd till livstids fängelse för morden på Pernilla Hellgren och Engla Höglund, har jämförts med över 10 000 ouppklarade brott och i teorin hade han kunnat begå närmare 400 av dem.

– Han har rört sig över i stort sett hela Sverige och vi vet också att han har rört sig inom Norden. Han har kört lastbil. Och vi har även tittat på hans privata resor och semesterresor, säger utredningssektionens chef Anders Wretling vid Rikskriminalpolisen.

Bara några dagar efter att Anders Eklund greps misstänkt för mordet på den då tioåriga Engla Höglund för lite mer än två år sedan påbörjade Rikskriminalpolisen den största svenska kartläggningen av en mördare i landet genom tiderna.

– Tittar man på Anders Eklund så är han ju väldigt unik om man tittar på de brott han är dömd för. I ena fallet är det en vuxen kvinna - Pernilla Hellgren i Falun, vuxen kvinna, tätort, nattetid. I det andra fallet, som gäller Engla Höglund, är det dagtid, skogsväg och i glesbygd och att det är en liten flicka det handlar om. Så han har ju uppvisat ett brett register i brotten han begått och det är det som gör att vi måste gå till botten med det, säger Anders Wretling.

Utredningen har letts av Gärningsmannaprofilgruppen vid Rikskriminalpolisen, som gått tillbaka till 1987 då Eklund började köra lastbil i jobbet.

Med hjälp av information från de åtta brott han hittills dömts för, bland annat genom körjournaler, färdskrivarblad och telefontrafik, har polisen kunnat samköra en sammanställning med över 10 000 ouppklarade brott i Sverige.

Bedömningen är att det kan röra försvunna flickor och kvinnor, mord och dråp, människorov och grova sexualbrott. 396 av dem har Eklund funnits i närheten av, konstaterar kartläggningen.

Men med lastbilen och privat har han rört sig över större områden.

– A det skälet har vi också vänt oss till Interpol och lämnat all tänkbar information vi har om Anders Eklund.

Gärningsmannaprofilgruppen har även konstaterat att sju av de åtta brott Eklund dömts för begicks en lördag eller en söndag. Detta inom en radie av sex mil från hans bostad i Gävleborg.

En delanalys har därför gjorts av de olösta grova våldsbrott begångna i Dalarna, Gävleborg och Uppsala, som säger att Eklund i teorin haft möjlighet att begå 86 av dem.

Polismyndigheterna i hela landet uppmanas nu att granska dessa ouppklarade brott som pekats ut - något Rikskriminalen har tagit fram ett metodstöd för. Men ännu är Eklund alltså inte misstänkt för något.

– Jag tror inte Anders Eklund har begått 396 brott, det tror jag inte, utan nu får polismyndigheterna i lugn och ro titta på det här materialet. Vi har gett dem en vink nu, att de här brotten kan vi se är ouppklarade - och vi har beskrivit Anders Eklund så gott vi har kunnat - och sedan se om han kan kopplas till något av de här brotten eller inte, säger Anders Wretling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".