Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Räddningspaketet

Investerare misstror grekisk betalningsförmåga

Uppdaterat onsdag 9 juni 2010 kl 15.47
Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 12.26

Nu publiceras nya uppgifter som förklarar varför Europavalutan euron fortsätter att försvagas, trots det gigantiska räddningspaket som klubbats igenom.

Många investerare tvivlar på att paketet kommer att räcka, och att de krisdrabbade länderna i Sydeuropa till slut kommer att tvingas ställa in sina betalningar i alla fall.

Det är en undersökning från nyhetsbyrån Bloomberg News som visar att nästan var fjärde investerare tror att Grekland kommer att tvingas ställa in sina betalningar, trots räddningspaketet från euro-länderna och IMF.

Men tvivlet är ännu större på att krisländerna Portugal och Spanien kommer att klara sig igenom krisen. 35 procent av investerarna tror att Portugal kommer att ställa in sina betalningar.

Hela 25 procent tror att EU:s fjärde största ekonomi, Spanien, inte kommer att klara av sina betalningsåtaganden.

Grekland har ju redan fått låna pengar genom räddningspaketet och därmed har också de räntor som Grekland får betala sjunkit kraftigt.

Trots det är misstroendet stort mot såväl räddningspaketet och Grekland som mot Europeiska centralbankens chef Jean-Claude Trichet.

Däremot är européer något mer optimistiska än genomsnittet och tror att räddningspaketet ska fungera.

Bloomberg News undersökning är återkommande och förtroendet för just Jean-Claude Trichet har försvagats kraftigt de senaste månaderna.

Andelen som inte har speciellt stort förtroende för honom har ökat med 20 procentenheter sedan i januari.

Och den statsfinansiella krisen gör också att eurosamarbetet kan komma att få stora problem. 35 procent av de tillfrågade tror att minst ett land kommer att lämna eurosamarbetet.

En analytiker jämför Spaniens situation med den för flera länder i Latinamerika för ungefär 20 år sedan.

Det handlar om skenande statsskuld, hög arbetslöshet, i Spaniens fall 20 procent, stigande missnöje bland befolkningen och en för högt värderad valuta, enligt Bloomberg News undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".