Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ministrar i Rinkeby efter oroligheterna

Uppdaterat onsdag 9 juni 2010 kl 13.52
Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 12.33
1 av 2
Rinkebyakademien totalförstördes. Foto: Malin Olofsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Klicka för grafik - Rinkeby

Efter nattens fortsatta oroligheter och bränder i Rinkeby i nordvästra Stockholm fick området besök av tre ministrar, Jan Björklund, Nyamko Sabuni och Mats Odell.

Enligt utbildningsminister Jan Björklund var syftet "dels att informera sig, dels att visa Rinkebyborna sitt stöd". Han underströk att alla medborgare, oavsett var man bor, har rätt till samhällets service såsom brandbekämpning.

En av de boende i Rinkeby är Leif Engberg.

– Det är för jävligt. Det är sorg. Det är skam. Man har ingen stolthet om man gör det här.

Hur menar du då?

– Om man bor i byn borde man väl vara rädd om det man har, och inte förstöra, säger Leif Engberg.

Barnen på skolgården i Rinkeby kommer med blommor i händerna. Det är skolavslutning i dag. På ena sidan är det här huset som har förstörts totalt av nattens brand. Det är bara skalet kvar av huset.

Barnen kilar in i Rinkeby skolan som ligger precis intill. Det är byggnaden för Rinkebyakademin som har förstörts.

Det är enligt polisen ett femtiotal ungdomar som ligger bakom nattens oroligheter. Lika många poliser var på plats i Rinkeby.

Polisen får stark kritik från boende i området för att ha varit för sent på plats. Ett par hundra människor gick ut för att se vad som hände när skolan började brinna, enligt uppgifter till Ekot. Det var många upprörda röster.

Privatpersoner försökte själva förhindra att branden spred sig innan dess att brandkåren kom till platsen, men blev hindrade av ungdomarna som kastade sten mot dem.

Ingen skadades under nattens oroligheter.

Upploppen i Stockholmsförorten Rinkeby kommenteras nu av statsminister Fredrik Reinfeldt. Han säger att oroligheter som de i Rinkeby är tecken på ett samhälle som inte fungerar bra för alla människor.

Han hoppas att föräldrar, frivilligorganisationer och andra vuxna nu ska kunna hjälpas åt att prata med ungdomarna där och dämpa oron. Konsekvenserna riskerar att bli mycket allvarliga, säger Fredrik Reinfeldt.

Det här är Rinkebyakademien

Rinkebyakademien är ett mentorsprogram som riktar sig till skolungdomar, främst med invandrarbakgrund.

Akademien startades läsåret 2008/2009. De elever som deltar läser skolämnen på gymnasienivå redan på högstadiet utanför sin vanliga skolgång samtidigt som de deltar i individuella mentorsprogram med företrädare för näringslivet.

En av grundarna bakom Rinkebyakademien är Stavros Loucas, känd från Svt-serien ”Klass 9 A”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".