Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tecken på svensk konjunkturuppgång

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 13.02

Det har i dag kommit en hel del ekonomisk statistik idag om tillståndet i svensk ekonomi och det ser starkt ut i Sverige. Men i omvärlden spretar det åt olika håll.

Finlands ekonomi befinner sig åter i recession enligt siffror från den finländska statistikcentralen. Finlands BNP har därmed haft två kvartal i rad med fallande tillväxt. Finland är en av Sveriges största exportmarknader.

Svenska inflationsförväntningar stiger enligt analysföretaget Prosperas senaste enkät bland inköpschefer, aktörer på penningmarknaden och representanter för arbetsgivare och fackförbund.

Det har bäring på Riksbankens verksamhet. Drar inflationen iväg ska räntan höjas.

För svensk industri ökade orderingången med under april jämfört med mars, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån.

Räknat på årsbasis, alltså april 2009 till april 2010 så steg den totala orderingången med hela 17,6 procent.

Bilden bekräftas av Teknikföretagens konjunkturbarometer som förutspår att årets andra kvartal blir betydligt bättre för industrin i Sverige.

Sammantaget tyder det på att konjunkturen är på väg att få upp farten igen efter den djupa nedgången, men frågan är vad Greklandskris och eurokris och budgetkris i EU betyder.

EU tar merparten av den svenska exporten, ungefär 70 procent, och krispaket och åtstramning i EU för att bota krisen borde minska svensk export. Det var också vad Internationella valutafonden, IMF, häromdagen pekade på som egentligen enda svaga punkt i en för övrigt ljus bild av den svenska ekonomin, nämligen att exportmarknaderna riskerar att drabbas av efterfrågekollaps.

Det är för övrigt en varning som just idag också utfärdas av Australiens centralbankschef. Europas kris riskerar att slå mot den globala ekonomin säger Glenn Stevens till BBC.

Australien är ju det enda land i den industrialiserade världen som inte har hamnat i recession under krisen, och landet var också först med att börja höja sin ränta, redan i höstas.

Kanske sammanfattas läget bäst av Arbetsförmedlingen idag som tror att sysselsättningen i Sverige stiger med 78 000 personer 2010 och 2011.

Företagen räknar med stark efterfrågan, både företag och hushåll är optimistiska. Men grus i maskineriet kan komma från vår omvärld, alltså de skuldtyngda europeiska ekonomierna, enligt Arbetsförmedlingens analys.

Och frågan är om Riksbanken vågar börja höja räntan den 1 juli och kanske knäcka den spirande uppgången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".