Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya a-kasseregler gav inte väntad effekt

Publicerat fredag 11 juni 2010 kl 04.00

Det finns ingen koppling mellan hög a-kasseavgift och lägre lönekrav. Det slår LO fast i en utvärdering av avtalsrörelsen.

Avtalsrörelsen i våras är den första sedan regeringen införde modellen med olika avgifter till a-kassan.

– Vi tittar på ett urval av representativa avtal och vad de har gett hittills. Och då ser vi att regeringens politik inte har gett effekt på avtalsrörelsen. Det är djupt orättvist med de stora skillnader i a-kasseavgift som nu råder, säger LO:s chefsekonom Lena Westerlund.

Sedan regeringen ändrade reglerna för ett par år sedan är skillnaden mellan a-kassorna stor. A-kassor med många arbetslösa har höga avgifter och de med låg arbetslöshet låga avgifter.

Till exempel betalar en hotell- och restauranganställd fyra gånger så mycket som en lärare, 440 kronor i månaden respektive 110 kronor.

Regeringen motiverade regeländringen med att det behövdes en tydlig koppling mellan a-kasseavgiften och risken för arbetslöshet. Tanken var att det skulle påverka lönekraven i avtalsförhandlingarna, så att höga avgifter skulle ge lägre lönekrav.

Avtalsrörelsen i våras var rekordstor. Den omfattade tre miljoner löntagare och är den första där den nya a-kassemodellen testas.

Men nu när LO utvärderar lönerörelsen 2010 visar det sig alltså att de nya a-kasseavgifterna inte haft någon effekt.

– I de a-kassor där det är hög arbetslöshet kommer vissa grupper att till och med få högre löneökningstakt, säger LO:s chefsekonom Lena Westerlund.

Hotell- och restauranganställda och Handels butiksarbetare med höga avgifter fick inte bara mer än andra. De fick också lika mycket som Kommunal, som har mycket lägre a-kasseavgfiter. Och lärare och läkare med låga a-kasseavgifter lyckades sämre än snittet i avtalsrörelsen.

– Med en avtalsrörelse i bagaget, verkar det inte ha slagit igenom, men i dagsläget finns det inga skäl att ändra det. Vi får analysera hur det har gått helt enkelt, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M).

På frågan om han hoppas att det ska få effekter framöver säger han:

– Ja, det hoppas jag framöver. Därför att vi måste ta hänsyn till att för höga löneökningar leder till risk för högre arbetslöshet. Och den kostnad det innebär får vi alla stå för, säger han.

Medlemsavgifter och avtalshöjningar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".