Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Maud Olofsson: "Rena maffiametoderna"

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 15.57
Maud Olofsson. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Syndikalisternas arbetsmetoder beskrivs nu av näringsminister Maud Olofsson som "rena maffiametoderna". Detta sedan Ekot berättat att aktionerna övergått i hot eller trakasserier mot företagare.

Det är det allt hårdare klimatet på den svenska arbetsmarknaden och de etablerade fackföreningarnas undfallenhet som har gjort att Syndikalisterna blivit mer aktiva och tagit fler strider de senaste åren, säger Ruben Tastas Duque, talesperson hos Syndikalisterna (SAC).

– De människorna som söker sig till SAC gör det därför att de tycker att de inte kan bedriva den kamp som de vill bedriva inom hotell- och restaurangfacket, till exempel. Och då är det folk som vill ha en mer militant attityd. Vi har satsat ganska mycket på facklig organisering, säger han.

Många har kommenterat Ekots rapportering om Syndikalisterna, bland annat näringsminister Maud Olofsson.

– Om man börjar med att säga: De fackförbund som har tecknar avtal med Berns, de är ju nöjda. De tycker ju att det här är en bra arbetsgivare. Sedan ska man naturligtvis följa upp och att alla anställda får ut de som det har rätt till. Men det är ju den fackliga organisationens roll att göra det.

– Men att gå in och hota med en massa olika saker och dessutom till och med plocka ut pengar från företagen. Det liknar ju rena maffiametoder.

Ekot har bland annat rapporterat om hur företagare som ligger i konflikt med Syndikalisterna får vad som det beskrivs som böter på kanske upp till 10 000 kronor för varje gång de ringer och ber att polisen ska komma och ta bort demonstranter som blockerar ingången till restaurangen.

Professorn i civilrätt vid Stockholms universitet, Kent Källström, anser att metoderna gränsar till det kriminella.

– Sedan finns det naturligtvis också verksamhet som ligger i utpressning väldigt nära ren beskyddarverksamhet också.

Vad tänker du på då?

– Jag tänker på att man till exempel bötfäller företag för att de polisanmäler en blockad.

Men Ruben Tastas Duque försvarar rätten att kräva pengar från den som blandar in polisen.

– Vi anser att polisen och statsmakterna överhuvudtaget inte ska lägga sig in i den fackliga striden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".