Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Dubbelmördaren kartlagd

Polisen fingranskar brott över hela landet

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 16.11
Anders Eklund under häktningsförhandlingar i Falu tingsrätt. Foto: Henrik Hansson/Scanpix.

Polismyndigheter i hela landet granskar nu ouppklarade brott som den livstidsdömde dubbelmördaren Anders Eklund har kunnat ligga bakom. Rikskriminalen har kartlagt hur Eklund rört sig sedan tjugo år tillbaka och hittat närmare 400 brott som passar in på hans profil och som han haft möjlighet att begå.

– Här är det grova våldsbrott mot kvinnor och barn som vi har hittat och vi kan säga att Anders Eklund åtminstone teoretiskt kan ha begått de här brotten. Han har befunnit sig i områdena, men vi vill också säga att vi inte har några misstankar mot honom, säger chefen för utredningssektionen vid Rikskriminalpolisen, Anders Wretling.

Det är en unik kartläggning som i den här utsträckningen aldrig gjorts tidigare i Sverige. Anders Eklund, som för två år sedan dömdes till livstids fängelse för morden på Pernilla Hellgren och Engla Höglund, har sedan 1987 kört lastbil i jobbet. Och det är sedan dess, alltså mer än tjugo år tillbaka, som Rikskriminalpolisen följt honom i spåren, med körjournaler, färdskrivarblad och telefontrafik bland annat.

396 ouppklarade brott som stämmer in på hans profil, har man hittat. Information som nu går ut till landets polismyndigheter att granska närmare.

– Tittar man på Anders Eklund är han ju väldigt unik - om man tittar på de två mord han är dömd för. I ena fallet är det en vuxen kvinna - Pernilla Hellgren i Falun, vuxen kvinna, tätort, nattetid. I det andra fallet, som gäller Engla Höglund, är det dagtid, skogsväg och i glesbygd och att det är en liten flicka det handlar om. Så han har ju uppvisat ett brett register i brotten han begått och det är det som gör att vi måste gå till botten med det, säger Anders Wretling.

Eklund har även under tiden besökt andra länder, framförallt de nordiska, och man har fört en kontinuerlig dialog med internationell polis.

Sedan en vecka tillbaka har kartläggningen funnits till hands hos polisen ute i landet. I Dalarna, Gävleborg och Uppsala - inom den radie av sex mil från Eklunds bostad i Gävleborg, där han dömts för flest brott - handlar det om 86 grova våldsbrott han haft möjlighet att begå, enligt kartläggningen. Men i flera av de utpekade fallen kan man med stor sannolikhet redan utesluta en inblandning av Eklund, säger Sven-Åke Petters, kommissarie vid polisen i Dalarna.

– Det kan ju i den här listan innehålla sådana brott som redan är avskrivna, eller helt enkelt utretts och är klara.

Även hos polisen i Östergötland misstänker man att Eklund snart kan avskrivas helt från en del fall, säger biträdande chef på kriminalavdelningen där, Anne Asp.

– Skulle det visa sig att det finns anledning att granska ett ärende där Eklund skulle kunna vara inblandad så kommer vi givetvis att göra allt vad vi kan för att reda ut ärendet, så vi ser positivt på att man gör en sådan här kontroll, säger Anne Asp.

Anders Eklund

Anders Eklund, 43, greps den 7 april 2008, misstänkt för att ha fört bort 10-åriga Engla Juncosa Höglund. Han nekade först, men när polisen konfronterade honom med DNA-bevis i mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren 2000 erkände han båda morden.

Falu tingsrätt dömde Eklund den 6 oktober 2008 till livstids fängelse för morden. Han har också erkänt försök till våldtäkt på en kvinna i Sandviken 2006 och är dömd för flera andra sexbrott. 1995 dömdes han till fängelse i ett år och tio månader för våldtäktsförsök och misshandel.

1998 dömdes Eklund till fyra månaders fängelse för sexuellt tvång. Han är också dömd för att ha blottat sig, för misshandel och för att ha langat alkohol till minderårig.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".