Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rester av smärtstillande medicin farlig för fisken

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 06.00
Arkivfoto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Även små rester av våra vanligaste smärtstillande läkemedel som passerar genom reningsverken påverkar fisklivet. Det visar forskning som har gjorts i Lund.

– Det här har studerats väldigt lite. Det man vet i dag är att det finns indikationer på att de här ämnena, om fiskar utsätts för dem i låga halter under lång tid, kan orsaka leverskador, andra typer av skador på vävnader, eller störningar i fortplantningen, säger Estelle Larsson, som är doktorand i miljövetenskap vid Lunds universitet.

Estelle Larsson har valt att studera våra vanligaste smärtstillande preparat som till exempel ibuprofen.

Hennes forskning visar att ett vanligt reningsverk tar emot mellan fem och sex kilo per år. Det handlar inte om läkemedel som vi slänger i toaletten utan rester av läkemedel som vi utsöndrar.

– I dag vet vi att läkemedel finns i det vatten som går in till reningsverken. Vi vet att läkemedel också finns i det vatten som går ut, oftast i lägre halter. Reningsverken är den största källan till läkemedel som sprids i naturen, säger Estelle Larsson.

Det har gjorts studier som visat att rester av hormonpreparat som p-piller till exempel stör djurs könsutveckling, men kunskapen om de långsiktiga effekterna av läkemedelsrester i naturen är bristfällig.

Estelle Larsson har visat att 96 procent av det smärtstillande preparatet ibuprofen försvinner i reningsprocessen. Endast fyra procent finns kvar i det renade vattnet.

– Det låter väldigt bra att 96 procent försvinner i reningsverken. Problemet är att vi inte vet vart de 96 procenten tar vägen. De kanske sitter i slammet, ett slam som sedan sprids på åkrarna. Eller så kanske de bryts ner till produkter som är mer långlivade och giftigare än ibuprofen. Det vet vi inte i dag.

Problemet är, enligt lundaforskarna, inte nödvändigtvis själva mängden som släpps ut utan det kontinuerliga utsläppet av små mängder, vilket gör att fiskarna utsätts för läkemedelsrester från yngel till vuxen fisk.

I dag finns gränsvärden för hur mycket metaller det avloppsslam som sprids på våra åkrar får innehålla. Det finns också riktvärden för miljögifter som PCB, även om de riktvärdena inte är tvingande.

– När det gäller läkemedel så finns det inga gränsvärden överhuvudtaget, eftersom detta är väldigt lite studerat, säger doktoranden Estelle Larsson vid Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".