Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Splittrade åsikter om sanktioner mot Iran

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 01.04
Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

FN:s säkerhetsråd röstade i går för att införa utvidgade sanktioner mot Iran. De nya sanktionerna går ut på att utöka vapenembargot mot Iran och att införa hårdare sanktioner mot iranska banker och företag.

Det ska också bli tillåtet med inspektioner ute till havs av iranska fraktfartyg med "misstänkt last".

Sanktionernas rätta plats är i papperskorgen - som en begagnad näsduk, sa Irans president Ahmadinejad efter omröstningen.

Flera bedömare tvivlar på att denna nya resolution, som klubbades igenom efter att förslaget vattnats ur och manglats till Kinas och Rysslands belåtenhet, kommer att påverka Iran på ett sätt som verkligen känns. Iran har alltid hittat sätt att kringgå importförbud och svartlistning.

Två länder i säkerhetsrådet röstade nej. Det handlar om Brasilien och Turkiet, som för tre veckor sedan förhandlade fram en överenskommelse med Iran som man hoppades att västmakterna skulle acceptera. Det gjorde de inte.

Nu säger Brasilien och Turkiet att FN:s nya sanktioner är kontraproduktiva. Det avtal Brasilien, Turkiet och Iran enades om gick ut på att Iran skulle skicka 1200 kilo låganrikat uran utomlands, i utbyte mot 20-procentigt uran som kan användas i en forskningsreaktor.

Turkiet sa att man kommer att fortsätta sträva efter en diplomatisk lösning på krisen kring Irans kärnenergiprogram. Budskapet till Iran från både Storbritannien, Tyskland och USA var att diplomatins dörr fortfarande står på glänt.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton sa sig vilja träffa Irans ledande kärnenergiförhandlare, Saeed Jalili, så snart som möjligt.

I Israel, där man ser Iran som ett existentiellt hot, hyllades de utvidgade sanktionerna. Detta är ett historiskt ögonblick, sa Israels vice utrikesminister Danny Ayalon.

Historien kommer att döma medlemsländerna efter hur de röstade – utifrån trångsynt cyniskt egenintresse eller för fred och stabilitet, sa Israels vice utrikesminister om Iranomröstningen i FN:s säkerhetsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".