Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillväxten i ekonomin väntas öka

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 12.45

Svenskt Näringsliv skriver upp sin prognos för tillväxten i svensk ekonomi och räknar nu med en tillväxt i år på 3,1 procent. Även nästa år ser starkt ut, trots krisen i eurozonen.

Chefsekonomen Stefan Fölster har räknat på vad ett regeringsskifte skulle betyda för jobbtillväxten.

– Vi har gått på de studier som finns och då är slutsatsen att oppositionens förslag på relativt kort sikt, de kommande två åren, minskar sysselsättningen med 42 000 personer, säger Stefan Fölster.

Ekvationen ser, enligt Stefan Fölster, ut så här: minskat jobbskatteavdrag, avskaffat rut-avdrag, högre arbetsgivaravgifter för unga och generösare a-kassa ger kraftiga minussiffror, medan lägre arbetsgivaravgift upp till en viss nivå och satsning på kommuner och landsting ger plussiffror. Men slutsumman blir ändå minus 42 000 jobb.

Annars ser det bra ut för svensk ekonomi, med tillväxt både i år och nästa år, med storstadsområdena som draglok.

Arbetslösheten toppar i år på 9,2 procent och faller tillbaka nästa år till 8,6 procent, enligt prognosen.

Inflationen tros i år bli 1,4 procent, för att öka till 2,8 procent nästa år.

Svenskt Näringsliv räknar med att Riksbanken har höjt reporäntan till 1 procent vid årets slut och vid slutet av 2011 har den höjts till 3 procent.

Skuldkris och eurokris i Europa får ingen djupare effekt på svensk ekonomi, enligt Stefan Fölster.

– Nej, det gör det inte - dels därför att ECB ändå hanterar den rätt väl. Det finns inga påtagliga hot mot den finansiella stabiliteten, även om en del länder måste strama åt ordentligt - dels för att Sverige inte exporterar så mycket till Grekland, Spanien och Portugal.

Men till eurozonen i övrigt är exporten ganska stor .....

– Det är riktigt, men så har ju euron också fallit i värde. Tyska företag har lättare att exportera och svenska företag säljer till dessa tyska företag.

Vad händer nu med konjunkturen om Riksbanken inleder en period av räntehöjningar?

– Riksbanken måste så småningom höja räntor och det gör kanske att bostadsköpen fortsätter i lite långsammare takt, så att tillväxten bromsas något. Men det knäcker inte konjunkturuppgången.

Hur mycket ska räntan upp för att den ska bli normal?

– Vår prognos är att Riksbanken höjer sin ränta till 3 procent i slutet av nästa år och där skulle den vara normal. Men sedan kan den gott och väl fortsätta att öka om det finns inflationsrisker, som det mycket väl kan finnas. Vi ser att råvarupriser till exempel stiger ganska kraftigt, säger Stefan Fölster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".