Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Europeiska räntor kvar på oförändrad nivå

Uppdaterat torsdag 10 juni 2010 kl 17.21
Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 14.35
ECB-chefen under dagens presskonferens.

Tunga räntebesked kom i dag från Europeiska centralbanken och Storbritannien. I båda fallen lämnades de rekordlåga styrräntorna oförändrade på 1 respektive 0,5 procent.

Att Europeiska centralbanken, ECB, skulle fortsätta sin ultralätta penningpolitik var inget som överraskade bedömare i dag.

Under mötet med pressen i tyska Frankfurt am Main var det främst en annan fråga som återkom till centralbankschefen Jean-Claude Trichet - hur motiverar han det omdiskuterade beslutet från centralbanken i maj att köpa upp statsobligationer från skuldtyngda euroländer på öppna marknaden?

Hittills till ett värde av drygt 40 miljarder euro.

– Vi drar samtidigt tillbaka motsvarande likviditet från marknaden. Det kan ni följa att vi gör vecka för vecka, sade Jean Claude Trichet. Han försvarar som tidigare operationen med att det handlar om att stödja en marknad för statspapper som inte riktigt fungerar som den ska, men att det inte kommer att innebära att inflationen riskerar att dra iväg. Hur länge de här köpen ska pågå ville centralbankschefen inte svara på.

I övrigt beskrevs ekonomin i eurozonen som försiktigt på bättringsvägen. Tillväxten kommer att bli något högre i år, men något lägre 2011 än vad ECB tidigare trott - som allra mest då en tillväxt på 2,2 procent i eurozonen. Men prognoserna är ytterst osäkra.

– Vi inom euro-området delar alla samma öde, sa Trichet - som återigen pekade ut snabbare och hårdare sanktioner mot länder som inte sköter sin ekonomi och vikten av tuffa besparingspaket för skuldsatta länder, som nycklar för ett återskapat förtroende för euron.

Besked om tuffa besparingar har ju kommit från regeringar i flera euro-länder de senaste veckorna, bland annat Tyskland.

Också från Storbritanniens nya regering - något som också togs med i beräkningarna i dag av den brittiska centralbanken, som valde att lämna styrräntan oförändrad på 0,5 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".