Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lokala politiker: "Inkomsten inte avgörande"

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 15.11

Moderaterna har flest inkomsttagare bland sina kandidater till riksdagsvalet. Men lokala politiker som Ekot har talat med anser att inkomsten spelar en begränsad roll för engagemanget.

Stellan Paulsson, moderat ombudsman i Jönköpings län, tycker inte att det är ett problem att många av hans partikamrater är höginkomsttagare, snarare tvärtom.

– Det är vi i och för sig glada för, att det är många bland företagare och andra grupper som man kanske normalt anser har höga inkomster har tid över att engagera sig i vårt parti. Sedan är det kanske även där ett kulturmönster, säger han.

Den granskning av alla kandidater till riksdagsvalet som Statistiska centralbyrån gjort på uppdrag av Sveriges Radio visar att Moderaterna har flest höginkomsttagare. Bland Moderaternas riksdagskandidater tjänade 47 procent över 400 000 kronor 2008. Bland svenskarna i allmänhet var det bara var tionde som tjänade så mycket.

Närmast Moderaterna i inkomsttoppen ligger de socialdemokratiska riksdagskandidaterna och det var 45 procent av dem som tjänade 400 000 kronor 2008.

Helene Fritzon, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne, tror inte att politikernas inkomst betyder så mycket för vilken politik de för.

– Jag tror att livserfarenheten präglar politiken, det är där man hämtar sina värderingar. Inkomsten är en begränsad del i det, säger hon.

Bland Socialdemokraternas riksdagskandidater var det bara drygt var tionde som tjänade mindre än 200 000 kronor 2008, jämfört med nästen hälften av befolkningen.

Socialdemokratiska kommunalrådet i Sandviken, Peter Kärnström, säger att det kan vara extra svårt för låginkomsttagare att ta ett politiskt uppdrag:

– Är man arbetslös eller sjuk och har svårt att få vardagen att gå ihop, då tror jag att det är svårt att engagera sig politiskt, säger han.

Men även den som är högavlönad i dag kan ha varit lågavlönad tidigare. Det säger Moderata kommunalrådet i Östhammar, Anna-Lena Söderblom, som tycker att partiets kandidater speglar samhället bra:

– Det är väl mer en grundideologi som gör att man engagerar sig i ett parti, snarare än inkomst för den förändras ju över tid. Jag har själv varit låginkomsttagare, med 3 624 kronor i månaden, och det är lite skillnad mot i dag när jag tjänar 41 000 kronor i månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".