Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på hårdare regler för pensionsinvesteringar

Publicerat fredag 11 juni 2010 kl 09.50
Svenska pensionsinvesteringar kritiseras. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Svenska pensionspengar investeras i hårt kritiserade bolag i utlandet. Bland annat har AP-fonderna nyligen fått kritik. Nu kommer det krav på att riktlinjerna för etik- och miljöhänsyn ska stramas upp.

- Vi tycker att det skulle vara önskvärt att man från riksdag och regering sätter ned foten och säger att investeringarna måste hålla en lägsta acceptabel standard, säger Fredrik Wilkens som sitter i styrelsen för organisationen Swesif, som arbetar för hållbara investeringar och som består av både storbanker och AP-fonder.

Den senaste kritiken mot AP-fonderna har handlat om investeringar i ett bolag som driver en guldgruva i Guatemala. Gruvdriften anklagas för att leda till vattenbrist i området och för att sprida tungmetaller som skadar människor och djur.

Det finns också misstankar om att gruvbolaget har mördat personer som öppet kritiserat verksamheten. I det bolaget är över 240 miljoner kronor av de svenska pensionspengarna investerade.

Tidigare kritik har bland annat rört sig om hur pensionspengar också gått till vapentillverkning.

Riksdag och regering har riktlinjer för de statliga pensionsfondernas investeringar. Där står det: "Hänsyn till miljö och etik skall tas i placeringsverksamheten utan att avkall göra på det övergripande målet om hög avkastning."

Men den här formuleringen är för vag enligt Swesif.

- Riktlinjerna för AP-fonderna som det står idag kan man tolka som att det är acceptabelt att tjäna pengar på miljöförstörande verksamhet så länge som man tjänar tillräckligt mycket, säger Fredrik Wilkens.

De svenska riktlinjerna gäller bara de statliga pensionsfonderna. Men i till exempel Storbritannien finns det riktlinjer även för de privata pensionsfonderna. Där och även i Danmark finns det också tydligare krav på att pensionsbolagen ska redovisa vad de faktiskt gör i miljö- och etikfrågorna. Så borde det vara även i Sverige enligt Swesif.

Men att ändra på riktlinjerna vill finansmarknadsminster Mats Odell (KD) inte göra i nuläget.

- Jag tycker att det är en bra formulering. Vi har ju också haft en utredning som kommit fram till att det också är lönsamt att ta etik- och miljö. Det ger en bättre avkastning, säger Mats Odell.

Men i samma utredning, som Mats Odell själv var en av initiativtagarna till, så riktas kritik mot AP-fonderna för att inte det inte jobbas tillräckligt med just miljö och etik.

Om du ser att det behövs, varför inte strama upp riktlinjerna?

- Jag tycker att riktlinjerna rymmer ganska vida tolkningar. Mitt intryck är att AP-fondernas styrelser har väldigt höga ambitioner på det här området. Vi utvärderar också hur de arbetar med detta. Sedan får vi se om det är aktuellt att ytterligare strama upp riktlinjerna, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".