Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera ansvariga för mögel på museum

Publicerat tisdag 2 mars 2004 kl 12.09

Alla inblandade har del av skulden till de stora problemen med mögel på Moderna museet i Stockholm. Det visar en oberoende rapport som presenterades på tisdagen. Mögelproblemen, med alla åtgärder och flytt till tillfälliga lokaler, har kostat sammanlagt 334 miljoner kronor.

En svensk projektgrupp hade ansvaret för att samarbeta med den spanske arkitekten Rafael Moneo.

Kostnaderna skenade
Men det fungerade inte som det skulle och entreprenörerna som byggde museet fick inte de bygghandlingar som krävdes i tid. Arkitekten var också mer van vid att lösa problem under arbetets gång, men enligt svensk modell skulle allt bestämmas på förhand.

Eftersom kostnaderna skenade iväg gjordes också stora ändringar i projektet för att anpassa det till budgeten.

Entreprenören NCC har sedan inte följt alla bygghandlingar.

Byggherren Statens fastighetsverk har inte organiserat projektet tillräckligt väl och kontrollerat entreprenörens arbete.

Fuktmätningar dröjde
Redan 1997 klagade personalen på dålig luft och hälsoproblem. Men inte förrän 2001 gjordes några systematiska fuktmätningar.

Där har fastighetsverket ett stort ansvar, enligt generaldirektör Bo Jonsson.

–Det har vi nu lärt oss och förhoppningsvis finns det lärdomar som vi omsätter när det gäller hur man mäter fukt i de projekt som vi redan har igång. Det känns som om det finns ett stort allvar i hur man griper sig an de här sakerna i verket. Jag kommer att se till att alla erfarenheter som vi har utav det här förs in i relevanta processer och rutiner, säger han.

Kräver förlängd byggaranti
Statens fastighetsverk kräver också att byggarantin förlängs från två till fem år. Då hade det varit lättare att ställa entreprenören NCC till svars för felen de har begått.

Nu förs förhandlingar om att NCC ändå ska ta sin del av ansvaret. Om inte, får statens fastighetsverk ta hela kostnaden för mögelproblemen.

–Kostnaderna har vi tagit på resultatet till fastighetsverket, så det har inte drabbat museerna.

Men det drabbar oss skattebetalare?

–Ja, det blir mindre inleverans till statskassan, så på det sättet kan man väl säga det, säger Bo Jonsson, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".