Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oljeläckan har kostat BP över en miljard dollar

Publicerat fredag 11 juni 2010 kl 16.49
Oljespillsdrabbad del av Louisianas kust. Foto: Ted Jackson/Scanpix

USA:s president har skrivit ett brev till oljebolaget British Petroleum och begärt ett sammanträffande nästa vecka. Brevet är ställt till BP:s ordförande svensken Carl-Henric Svanberg och frågan är nu hur BP ska kunna ge de rätta svaren till den amerikanska regeringen.

Ett svar har han kanske redan gett, Carl-Henric Svanberg, i ett av sina få uttalanden efter oljeläckan som har utvecklats till en katastrof.

– Det här kan bli oljebranschens Harrisburg, sa Svanberg och menade kärnkraftsolyckan i USA som satte stopp för utbyggnaden av kärnkraft världen över.

Katastrof är det för miljön och för bolaget och kanske också för branschen. I Norge som är en oljenation med stor kompetens på oljeutvinning till havs har oljebolagen blivit försiktigare.

För BP:s del har katastrofen betytt att värdet på bolaget har halverats eftersom värdet på aktien har fallit. Det gör i sig bolaget sårbart för till exempel uppköp, om det nu finns någon som är villig att ta risken att köpa ett bolag som är så nedsmutsat bokstavligt och bildlikt.

BP har fått sänkt kreditbetyg vilket i ett slag gör det dyrare att låna. BP kan också komma att tvingas sälja av en del av sina mest värdefulla tillgångar, till exempel en andel i det största amerikanska oljefältet, för att kunna betala saneringskostnader, böter och legala kostnader, alltså juridiska kostnader, som kommit i samband med oljeläckan i Mexikanska golfen.

Den har hittills kostat British Petroleum mer än 1 miljard dollar. Var slutnotan hamnar så småningom är inte möjligt att beräkna i dag, men några siffror kan ändå ge en bild av om BP är sårbart eller inte.

BP gjorde en vinst på 14 miljarder dollar 2009. Det är drygt tre miljarder dollar per kvartal. Kostnaden för katastrofen är hittills alltså bara en tredjedels kvartalsvinst.

Utdelning till aktieägarna blev ungefär tio miljarder dollar förra året. Många pensionsstiftelser är beroende av utdelningen. Det finns ett tryck från ägarna att utdelningen ska bibehållas trots katastrofen. BP ska besluta om utdelningen för andra kvartalet den 27 juli.

Finansiellt klarar BP alltså av kostnaderna för katastrofen. Bolagets halverade börsvärde är akilleshälen. Och branschen bävar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".