Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vägar kan stängas helt vid vägarbeten

Publicerat onsdag 16 juni 2010 kl 07.17
1 av 4
Susanne Andersson och Britt-Marie Ring. Foto: Daniel Rundqvist/SR.
2 av 4
Risk för långa köer när vägar stängs av. Foto: Roald Berit/Scanpix.
3 av 4
Mats Inge Persson. Foto: Daniel Rundqvist/SR.
4 av 4
Klicka för grafik - sommarens trafikarbeten

Svenska bilister kommer att få vänja sig vid att större vägar kan stängs av helt vid vägarbeten framöver och att trafiken leds om på småvägar. Orsaken är säkerheten för vägarbetarna.

I Halland har metoden prövats systematiskt det senaste året och trots en del kritik från både bilister och kringboende så anser Mats Inge Persson som är projektledare på Trafikverket att lösningen är bra.

– Vi vill uppnå en större trafiksäkerhet och en bättre arbetsmiljö för vägarbetarna. Vi har haft en del incidenter tidigare och vi vill försöka undvika detta.

Men behöver man gå så långt som att stänga av hela vägen?

– Ja, vi måste ha bort trafiken från arbetsområdet.

Över 600 olyckor har skett vid vägarbeten runt om i landet under en femårsperiod, trots en mängd olika åtgärder och skydd. I flera fall har bilförare omkommit när de kört in i till exempel arbetsfordon.

I Halland på E6:an har man därför sedan något år prövat att helt stänga av vägen vid vissa arbeten och istället leda över trafiken på vägar intill.

Metoden kan nu komma att användas mer systematiskt över hela landet när det går och till exempel finns bra alternativvägar.

En fördel anser Mats Inge Persson också är att man med bra planering då kan också kan samla ihop flera mindre jobb och därmed korta tiden för störande arbeten.

– Tanken är då att vi ska samordna alla de driftarbeten som förekommer på E6:an till en enda dag istället för att vara där ute tio gånger på säsongen. Vi ska störa trafikanten så lite som möjligt.

Men helt oproblematiskt är det inte att leda om tusentals bilar och lastbilar på mindre vägar. I Halland har det kommit många klagomål från kanske framför allt omkringboende.

Susanne Andersson och Britt-Marie Ring i Morup har flera gånger drabbats av trafikkaos i det lilla samhället.

– Det blir svårt att komma över vägen. Jag förstår att de stänger av och leder om för trafikens skull men här är det rätt hopplöst.

– Det blir köer och kaos.

Trafikverket medger att det finns risk att omledningarna ställer till problem. Vid E6:an ska man därför nu framöver försöka styra över avstängningarna till tider när trafiken är glesare, som kvällar och nätter.

Men metoden som sådan tror Mats Inge Persson på.

– Det är bra för både trafikanter och för de som jobbar på vägarna. 

Mellan 2003-2007 så skedde 635 olyckor vid vägarbeten. 20 personer dog och 115 skadades svårt, enligt Trafikverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".