Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brandsäkerheten på vårdboenden ska bli bättre

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 06.00
1 av 3
Maria Andersson. Foto: Jimmy Karlsson/SR.
2 av 3
Tomas Jonsson. Foto: Jimmy Karlsson/SR.
3 av 3
Sedan januari förra året har minst fyra personer omkommit i bränder inom äldrevården i Sverige. Foto: Jimmy Karlsson/SR.

Boverket vill införa krav på sprinklersystem i alla nybyggda vårdboenden från och med nästa höst.

Det finns flera som vinner på det här, säger Maria Andersson som är fastighetschef på vårdbolaget Carema Care.

– Det är oerhört viktigt att vi jobbar med brandfrågorna och att vi som beställare är tydliga och är involverade i denna processen. Brandsäkerheten är något som vi ser som A och O att det fungerar i våra nybyggnationer.

Vi träffas på Lillängen i Nacka i Stockholm som är ett nytt vårdboende. Fastigheterna blev klara bara för ett drygt år sedan och utifrån gatan ser det vita och röda huset ut som vilket modernt bostadshus som helst.

Äldreboendet har 45 platser för permanent boende och många som bor här lider av demens. Här har de redan installerat ett sprinklersystem, berättar Maria Andersson.

– Här har vi gjort en sprinklerlösning

I Boverkets revidering av brandskyddsreglerna som lagts ut på remiss nu i veckan har man alltså ställt som krav att alla nybyggda vårdboenden i landet ska utrustas med sprinklersystem. Kravet ska börja gälla i oktober nästa år.

Sedan januari förra året har minst fyra personer omkommit i bränder inom äldrevården i Sverige, enligt Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB:s preliminära statistik.

Sprinklersystemen är effektiva. Enligt Boverkets beräkningar minskar sannolikheten att omkomma i en brand med 50-60 procent, berättar Michael Strömgren som är brandingenjör på Boverket.

– Det kan bidra med att man på ett tidigt stadium släcker eller kontrollerar branden så att man undviker att den utvecklas så att det bli livsfarligt för människor i brandrummet eller för grannar till rummet där branden började.

Men en stor del av vården i dag pågår i gamla fastigheter som saknar sprinklerlösningar och där man förlitar sig på olika sorters brandlarm, branddörrar och med personal som ska stå för tillsynen av de boende.

Det finns ett stort behov av nybyggnationer, säger Tomas Jonsson som arbetar med speciella boenden på fastighetsbolaget JM

– Det är ganska få som byggs nytt och det finns ett väldigt stort förnyelsebehov bland äldreboenden runt om i Sverige.

Vad kan det här kravet innebär säkerhetsmässigt framöver?

– Desto fler sprinklade boenden du har, desto mindre risker har du för bränder och desto säkrare blir beståndet av äldrebostäder i Sverige, säger Thomas Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".