Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Partierna otydliga i monarkifrågan

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 11.50
Monarkins vara eller icke vara är inte helt tydligt bland riksdagspartierna.

Monarki eller republik? Det är inte alldeles enkelt för väljarna att veta var partierna står i frågan. Det tycker inte ens deras egna folkvalda ledamöter i riksdagen, enligt en undersökning om monarkins ställning i riksdagen som Ekot gjort.

Särskilt inom Socialdemokraterna är det många som tycker att det egna partiets inställning blir otydlig genom att man håller fast vid kravet på monarki, utan att driva frågan. Men otydligheten är ingenting nytt, den har egna traditioner.

– Vad är demokrati för någonting? Är det att man ska ge vissa privilegier, mycket noga kringgärdade åt en viss familj? Och denna familj ska behålla dessa privilegier under evärderliga tider. Är det demokrati?

Så lät det när Sveriges riksdag diskuterade kvinnlig tronföljd i mars 1969 och August Spångberg stod i talarstolen. Han var socialdemokratisk riksdagsman och brinnande republikan, men då liksom nu brann inte hela partiet lika mycket för just denna del av partiprogrammet.

I den undersökning som Ekot gjort bland de svenska riksdagsledamöterna, och som besvarades av 90 procent av dem, så är det främst i den socialdemokratiska riksdagsgruppen som många tycker att deras parti har en otydlig linje i frågan om monarki eller republik.

I partiprogrammet lever önskan om republik vidare, men i den praktiska politiken råder tystnad. Nästan 40 procent, 39 av de 102 socialdemokratiska ledamöter som svarade på enkäten tycker inte att partilinjen är tydlig.

Det är nästan dubbelt så många som genomsnittet för hela riksdagen, där 22 procent tycker att det egna partiet är otydligt i frågan om monarki. Pia Nilsson är av en de socialdemokratiska ledamöter som inte tycker att partiet är tydligt i den här frågan.

– Nej det tycker jag inte. Och jag vet också att vi tycker lite olika inom partiet. Men det finns väl viktigare saker att ta sig an nu. Jobben är ju ändå det som överskuggar allt annat. Så monarkin får ursäkta, vi tar det senare, säger Pia Nilsson.

Även miljöpartisterna i riksdagen tycker att partilinjen inte är alldeles tydlig. Fem av de 16 ledamöter som svarade nej på den frågan, däribland Karin Svensson Smith.

– Nej, jag tycker att vi kunde bli tydligare, för demokrati är ett av honnörsbegreppen inom Miljöpartiet, och monarki tycker inte jag är särskilt förenligt, säger Karin Svensson Smith.

Inom Alliansen, där samtliga partier säger sig vara för monarkin i dess nuvarande form, är det bara Folkpartiets ledamöter som upplever en viss otydlighet.

En tredjedel, nio av 27, tyckte inte att partilinjen var tydlig i fråga om monarkin. Bland moderaterna däremot tycker över 90 procent att partilinjen är tydlig. Även Anne-Marie Pålsson.

– Ja, det tycker jag att de är. Moderaterna är för monarki och är tydliga i detta ställningstagande, säger hon.

Anne-Marie Pålsson själv däremot är inte för monarki.

– Alltså jag är i princip motståndare till monarki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".